22-10-2010: PhD defense Tristan du Pree 11.45 VU

22 oktober 2010

Promotiebericht
Nikhef, 30-09-2010

Zoektocht naar een Vreemde Fase in Mooie Oscillaties

Tristan du Pree, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift vrijdag 22 oktober 2010 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In het zichtbare heelal is alleen materie waargenomen en geen anti-materie. De geobserveerde asymmetrie tussen materie en anti-materie is te groot om verklaard te worden door de standaard deeltjesfysica en kosmologie. Om de geobserveerde asymmetrie te kunnen verklaren, zullen er nieuwe, nog onbekende bronnen van schending van de materie/anti-materie symmetrie moeten zijn.
De LHCb detector is gebouwd om verschillen tussen B-deeltjes en anti-B-deeltjes waar te nemen. In het verval van Bs-deeltjes is een materie/anti-materie asymmetrie nog niet geobserveerd. In het verval van een Bs meson naar een Jpsi en een phi deeltje is de verwachte CP-asymmetrie nul, maar dit zou kunnen veranderen in de aanwezigheid van nog niet ontdekte deeltjes.
In het proefschrift van Tristan du Pree is beschreven hoe zulke vervallen efficient geselecteerd kunnen worden waarbij gelijktijdig de achtergrond-ruis zodanig onderdrukt wordt opdat aan de limitaties van data-opslag voldaan kan worden. Tevens zijn er methodes beschreven hoe de geselecteerde events, met inachtnemening van inefficienties en resoluties (veroorzaakt door de detector reconstructie en geometrie) beschreven kunnen worden.
Gegeven de methodes beschreven in dit proefschrift is de verwachte gevoeligheid voor de asymmetrie in het Bs->Jpsiphi verval, gebaseerd op studies van computer simulaties, zodanig dat LHCb in komende winter een competitieve meting kan doen. Aan het eind van 2011 is de verwachte gevoeligheid 3 graden.
Als de geobserveerde asymmetrie afwijkt van de in het standaard model voorspelde, dan betekent dat dat er nieuwe bronnen van CP-asymmetrie gevonden zijn, die een nieuw licht kunnen werpen op het ontstaan van materie in het heelal. Tevens zou het betekenen dat er nieuwe deeltjes ontdekt zijn en staat de meting toe de kracht van de interacties van deze nieuwe deeltjes te meten.

Tristan du Pree: Search for a Strange Phase in Beautiful Oscillations (pdf)

De promotie vindt plaats op vrijdag 22 oktober, om 11.45 in het auditorium aan de De Boelelaan 1105, Vrije Universiteit Amsterdam.

Promotor: prof.dr. M.H.M. Merk
Co-Promoter: dr. H.G. Raven

Contact: Tristan du Pree