Nikhef-instituutsmanager benoemd tot NAPI-ambassadeur

21 november 2011

Drs. Arjen van Rijn, instituutsmanager van Nikhef, is zondag 20 november benoemd tot Ambassadeur van het Nieuw Amsterdams Peil Initiatief (NAPI). Volgens NAPI is Van Rijn een van de personen die in het recente verleden of nabije toekomst een belangrijke rol hebben gespeeld, of spelen, om wetenschappelijke congressen naar Amsterdam te halen. De ambassadeursbenoeming vond zondag 20 november plaats in de Amsterdam RAI. De nieuwe ambassadeurs werden persoonlijk toegesproken door de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. 

Nikhef en andere instituten en organisaties op het Science Park spelen al decennia een belangrijke rol in de ontwikkeling van het internet en de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek met behulp van geavanceerde ICT-infrastructuur, zoals netwerken, supercomputers en data-opslag. 

In 2009 heeft Van Rijn samen met zijn Science Park-partners het bid gewonnen voor de vestiging van het hoofdkantoor voor de Europese organisatie voor het coördineren van een belangrijk deel van de Europese ICT-onderzoeksinfrastructuur, genaamd EGI (‘European Grid Infrastructure’). Het eerste congres van EGI werd dan ook in Amsterdam gehouden, in de Beurs van Berlage in september 2010. Voor die gelegenheid werd de Beurs ontsloten met een eigen glasfiber naar het Science Park Amsterdam en werd het interieur voorzien van een state-of-the-art draadloos netwerk om de ruim 500 bezoekers perfect te kunnen bedienen.

De onderzoeksinstituten en organisaties op het Science Park zijn geregeld gastheer van internationale congressen in Amsterdam. Zo heeft Nikhef nog twee grote internationale congressen in Amsterdam op de rol staan, elk goed voor ruim 500 bezoekers: "Computing in High Energy Physics" (CHEP2013) en "Technology and Instrumentation in Particle Physics" (TIPP2014).