20-04-2010: PhD defense Lucian Ancu 10:30 RU

23 maart 2010

Promotiebericht
Nikhef, 23-03-2010

Ontdekking Higgs deeltje een stap dichterbij

Lucian Ancu, promovendus aan het Nikhef, heeft in zijn onderzoek naar de productie van Higgs bosonen gezocht bij het D0 experiment bij de Tevatron versneller in Fermilab, VS. Hij verdedigt zijn proefschrift dinsdag 20 april 2010 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het Standaard Model van de elementaire deeltjesfysica beschrijft met grote nauwkeurigheid alle elementaire processen in de natuur. Om deeltjes met massa te kunnen verklaren is het Higgs mechanisme nodig dat ook het bestaan van een Higgs boson voorspelt. Lucian Ancu heeft naar de productie van Higgs bosonen gezocht bij het D0 experiment bij de Tevatron versneller in de VS in de gevallen waarbij een Higgs boson samen met een Z-boson wordt gemaakt, en waarbij het Z-boson in twee muonen vervalt en het Higgs boson in twee b-quarks. Cruciaal is het herkennen van muonen en b-quarks. Maar dat is niet genoeg en daarom zijn de meetgegevens verwerkt in boosted decision trees die Higgs bosonen beter kunnen onderscheiden van achtergrond. De resultaten van deze analyse, samen met andere kanalen resulteren in een kans van meer dan 95% dat het Higgs boson is gezien, nog niet genoeg om het bestaan te kunnen claimen, waarvoor meer dan 99.9% kans nodig is. Het toont ook dat het Higgs boson bij het Tevatron wellicht eerder wordt gezien dan bij de LHC op CERN.

Lucian Ancu: A search for ZH->µµbb production at the Tevatron (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 20 april 2010, om 10:30 uur in de Aula van de Radboud Universiteit aan de Comeniuslaan 2, 6525 HP, Nijmegen.

Promotor: Prof. dr. Sijbrand de Jong
Co-Promoter: dr. Frank Filthaut
Contact: Lucian Ancu