17-09-2009: Paul Kooijman benoemd tot hoogleraar Experimentele Astrodeeltjesfysica UvA

23 september 2009

Dhr. prof. dr. P.M. Kooijman (1951) is benoemd tot hoogleraar Experimentele Astrodeeltjesfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul Kooijman is verbonden aan het Nikhef en houdt zich bezig met het experimentele onderzoek naar neutrino’s die vanuit de kosmos de aarde bereiken. Hiermee kan hij informatie over processen in het binnenste van kosmische objecten verkrijgen. Ook kan Kooijman met zijn onderzoek mogelijk signalen van annihilatie van donkere materie waarnemen. Voor het onderzoek naar neutrino’s zijn zeer grote detectoren nodig. Deze instrumenten bevinden zich op grote diepte in de Middellandse Zee, waar ze van het zeewater gebruik maken als detectiemiddel. Momenteel werkt Kooijman aan het prototype-experiment ANTARES. Ook is hij actief in het ontwerp van de KM3NeT-detector, een enorme neutrinodetector op de bodem van de Middellandse Zee met een volume van enige kubieke kilometers, waarvan de constructie over enige jaren van start zal gaan.

Kooijman is sinds 1988 werkzaam als universitair (hoofd)docent aan de UvA. Ook werkt hij sinds 2000 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht (UU). Voor die tijd was Kooijman onder meer verbonden aan het Argonne National Laboratory in Chicago (Verenigde Staten). Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer in vaktijdschriften als European Physical Journal, Journal of High Energy Physics en Physics Letters B.