16-3-2009: HiSPARC leerlingensymposium op 24 maart 2009 met als hoofdprijs een werkbezoek aan CERN

16 maart 2009

Amsterdam, 16 maart 2009. Op 24 maart 2009 organiseert HiSPARC een leerlingensymposium, waarin scholieren hun bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek aan kosmische deeltjes presenteren. Het programma bestaat onder meer uit een lezing van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en posters en presentaties van de leerlingen. De presentaties en posters van de leerlingen worden beoordeeld door een jury onder leiding van Gerard ’t Hooft. De eerste prijs is een werkbezoek aan  de nieuwe deeltjesversneller de Large Hadron Collider op CERN, Genève.

Het symposium is bedoeld voor leerlingen uit 4-5-6 havo/vwo en de docenten natuurkunde van scholen die deelnemen aan het HiSPARC project. Gastheer van dit symposium is het Vechtstede College te Weesp. 

HiSPARC is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten. HiSPARC biedt scholieren de gelegenheid om aan echt wetenschappelijk onderzoek deel te nemen, waarvan de resultaten daadwerkelijk worden gebruikt om meer over deze mysterieuze en zeldzame kosmische deeltjes te weten te komen. Bovendien kunnen scholieren hun deelname aan het experiment gebruiken ter invulling van het profielwerkstuk voor het eindexamen. Op de daken van de scholen staan door de scholieren zelf gebouwde meet-opstellingen welke via het internet verbonden zijn met een centrale computer bij een wetenschappelijke instelling. Zo vormen zij een lokaal netwerk. Het project wordt gecoördineerd door het Nikhef.

Aanvulling na afloop:

Florian van Oirschot en Kasper van Dam wonnen de eerste prijs voor hun profielwerkstuk en daarmee een studiereis naar CERN. De jury bestond uit Gerard ’t Hooft en Jan Willem van Holten. 


Contact
U kunt de organisatie van het symposium bereiken via Machiel Vegting.
Contactpersoon voor HiSPARC is Surya Bonam, 020-5925075.

Meer informatie op www.hisparc.nlIllustratie via: http://www.nikhef.nl/media/downloads/