14-10-2010: PhD defense Martijn Gosselink 10.00 UvA

14 oktober 2010

Promotiebericht
Nikhef, 29-09-2010

Stralende top-quarks

Martijn Gosselink, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift donderdag 14 oktober 2010 aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit proefschrift beschrijft de voorbereidende studies die zijn uitgevoerd voor een meting van de kans dat top-quarkparen worden gevormd in proton-proton-botsingen in de Large Hadron Collider (LHC) bij het CERN in Geneve, Zwitserland.
Het top-quark is het zwaarste elementaire deeltje van het Standaard Model (het model dat alle elementaire deeltjes en hun interacties beschrijft) en wordt  voornamelijk in paren geproduceerd. Hoewel het signaal van top-quarkproductie op zichzelf interessant is, omdat de LHC protonen op elkaar botst met een hogere energie dan ooit te voren, is het ook het belangrijkste achtergrondsignaal voor de zoektocht naar de productie van Higgs-bosonen in combinatie met top-quarkparen.
Het onderzoek in dit proefschrift is verricht binnen het ATLAS experiment en is gebaseerd op simulaties van proton-proton-botsingen. De meting die wordt gepresenteerd kan relatief kort na de opstart van de LHC worden uitgevoerd en heeft een precisie van 17.5%. Het is gebleken dat de onzekerheid in de hoeveelheid straling die van de top-quarks afkomt zo’n 5-10% bijdraagt aan de totale meetfout. Botsingen met W- en Z-bosonen kunnen veel lijken op top-quarkpaarproductie en vormen dus een belangrijke achtergrond.
Aan de hand van een alternatieve beschrijving voor straling zijn er voorspellingen gedaan voor de productie van W- en Z-bosonen.
Het is gebleken dat hoewel de methode significant meer straling in de voorwaartse richting van de ATLAS detector voorspelt, de totale achtergrond een kwart tot de helft minder is dan de gangbare voorspellingen.

Martijn Gosselink: Radiating Top Quarks (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 14 oktober, om 10.00 in de Agnietenkapel (Oudezijds Voorburgwal 231) van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: prof.dr.ing. E.N. Koffeman
Co-Promoter: dr. A.P. Colijn

Contact: Martijn Gosselink