PhD defense Harm Schoorlemmer @ RUN

14 september 2012

Promotiebericht
Nikhef, 06-09-2012

Tuning in on cosmic rays: Polarization of radio signals from air showers as a probe of emission mechanisms 

Harm Schoorlemmer, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift vrijdag 14 september 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Honderd jaar geleden, in 1912, ontdekte Victor Hess dat de hoeveelheid straling toenam als hij met een ballon omhoog vloog. Er moest dus straling komen uit de ruimte. De straling staat nu bekent als kosmische straling, en bestaat uit subatomaire deeltjes.
Als de kosmische straling een hele hoge energie heeft knalt het op de atmosfeer, en verdeeld het zijn energie over een lawine van secondaire deeltjes. Het grootste observatorium die dit soort deeltjeslawines meet staat in ArgentiniĆ«: Het Pierre Auger Observatorium. Daar proberen we te achterhalen wat de kosmische straling met de hoogste energie is, en waar deze vandaan komt. In mijn proefschrift heb ik onderzoek gedaan aan een techniek die deze deeltjeslawines meet met behulp van radio antennes. Uit dit onderzoek blijkt dat het radio signaal afkomstig van de deeltjeslawine bestaat uit (minimaal) twee componenten: De deeltjeslawine straalt doordat lading wordt afgebogen in het aardmagnetische veld, en de andere contributie wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er een negatieve lading wordt opgebouwd wanneer de deeltjeslawine door de atmosfeer reist. De negatieve ladingsstraling heeft een sterkte die gemiddeld 12% is van de aardmagnetische contributie. Deze observatie heeft een significante bijdrage geleverd aan begrip van de radio emissie die van deeltjeslawines afkomstig zijn. 

Harm Schoorlemmer: Tuning in on cosmic rays: Polarization of radio signals from air showers as a probe of emission mechanisms  (pdf)

De promotie vindt plaats op vrijdag 14 september, om 10.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Promotor: prof. dr. S.J. de Jong
Co-Promoter: dr. C. W. J. P. Timmermans

Contact: Harm Schoorlemmer