Gravitatiegolvenonderzoek Nikhef ontvangt NWO-groot subsidie van 2 miljoen euro

12 juni 2012

Nikhef nieuwsbericht

Amsterdam, 12 juni 2012. Nikhef heeft voor het onderzoeksproject Advanced Virgo een NWO-groot subsidie in de wacht gesleept. Het voorstel Advanced Virgo – Probing the dynamics of spacetime van Prof. dr. Jo van den Brand ontvangt 2 miljoen euro. Het is een hightech project dat door middel van laser-interferometrie hoopt gravitatiegolven – rimpels in de ruimtetijd, voorspeld door Albert Einstein – te kunnen detecteren. Het Frans-Italiaans-Nederlands samenwerkingsverband zal deze observaties gebruiken om het fundamentele karakter van zwaartekracht te onderzoeken, om kosmologische parameters te bepalen, en ook om te speuren naar signalen van de Oerknal.

Jo van den Brand: “De NWO-groot subsidie zal Nederlandse wetenschappers in staat stellen om significante bijdragen te leveren aan Advanced Virgo: van optische sensoren met ongekende resolutie tot hightech vibratie-isolatie systemen op femtometer niveau”. 


De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert met het programma Investeringen NWO-groot 15,5 miljoen euro in grote apparaten, dataverzamelingen en software. Met dit programma financiert NWO grote wetenschappelijke projecten, waarbinnen wetenschappers uit heel Nederland samenwerken, vaak ook met internationale partners. NWO ontving 28 aanvragen voor het programma Investeringen NWO-groot. De aanvragen zijn door een adviescommissie met wetenschappers uit verschillende disciplines beoordeeld. Zeven projecten hebben dit jaar 
een subsidie ontvangen.

Meer informatie:

Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef: Vanessa Mexner – 020-5925075
Nikhef-projectleider Gravitatiegolven Prof. dr. Jo van den Brand, Nikhef & VU