12-05-2009: 'Cosmic Sensation' genomineerd voor Academische Jaarprijs 2009

12 - 05 - 2009


Amsterdam, 12 mei 2009 – Een team bestaande uit leden van de onderzoeksafdeling Experimentele Hoge-fysica (EHEF) en andere faculteiten van de Radboud Universiteit Nijmegen dingt mee naar de Academische Jaarprijs 2009. Het team genaamd ‘De Jong’ heeft onder leiding van prof. dr. Sijbrand de Jong een communicatievoorstel geschreven om ‘Cosmic Sensation’ bekend te maken onder een breder publiek. Daarmee zijn ze één van de acht finalisten die kans maken op een geldbedrag van 100.000 euro, bestemd om het ingediende communicatievoorstel uit te voeren. Minister Ronald Plasterk (OCW) maakt op 7 oktober a.s. in Museum Boerhaave tijdens Festival Key of Life te Leiden de winnaar bekend. De Jong is binnen de Stichting FOM werkgroepleider en lid van de Raad van Bestuur en een van de initiatoren van het zeer succesvolle HiSPARC project, waarbij scholieren meedoen met echt wetenschappelijk onderzoek naar hoog energetische kosmische straling met zelfgebouwde detectoren.

De Academische Jaarprijs is in 2005 door NRC Handelsblad in het leven geroepen als bijdrage aan de wetenschapscommunicatie in ons land. De prijs staat open voor teams bestaande uit studenten, promovendi en onderzoekers van universiteiten en onderzoeksinstellingen, zoals KNAW en NWO. Zij worden uitgedaagd om prikkelende communicatieplannen te ontwikkelen bij toponderzoek.

De teamleden van ‘De Jong’ willen met hun communicatieplan aan een breed publiek uitleggen dat ‘Cosmic Sensation’ (kosmische straling) de aarde voortdurend bombardeert, er altijd was en zal zijn. Maar ook dat deze straling kan worden gebruikt om meer te weten te komen over extreem krachtige processen in het heelal. Daarbij richten ze zich voornamelijk op 18 tot 28-jarigen, een groep die moeilijk te bereiken is met wetenschap. Door het organiseren van onder andere dancefeesten waarbij kosmische straling de muziek, de lichteffecten en lasers indirect aanstuurt, wordt de wetenschap gekoppeld aan feest en muziek en komt daarmee dichter bij de doelgroep.


De komende maanden zal team ‘De Jong’ het voorstel verder uitwerken en omvormen tot een werkbaar plan. Tijdens de slotmanifestatie op 7 oktober presenteren alle teams hun plannen aan de jury. Die kiest vervolgens twee finalisten die ter afsluiting van de manifestatie zullen strijden om de Academische Jaarprijs 2009 van 100.000 euro.

De Radboud Universiteit Nijmegen is partner van Nikhef, het FOM-Instituut voor Subatomaire Fysica.

De Academische Jaarprijs (www.academischejaarprijs.nl) is een initiatief van NRC Handelsblad in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Meer informatie: Prof.dr. S.J. de Jong (Sijbrand), Radboud Universiteit Nijmegen, tel. +31 24 365 2168.