Wouter Verkerke bij Science Cafe Leiden

11 september 2012

Science Cafe Leiden: De betekenis van het Higgs deeltje

Op 4 juli dit jaar maakte het CERN naar aanleiding van twee experimenten bekend dat zij een nieuw deeltje hebben ontdekt. Dit deeltje is zeer waarschijnlijk het lang gezochte Higgs deeltje en heeft heel andere eigenschappen dan alle andere tot nu toe ontdekte deeltjes. De lange zoektocht naar het Higgs deeltje en de enorme wereldwijde inspanning die hiervoor is geleverd, is gemotiveerd door het inzicht dat het bestaan van dit deeltje geeft in de natuur. Wat is de oorsprong van massa van elementaire deeltjes? Een van de spectaculaire voorspellingen van de theorie achter het Higgs deeltje is de ruimte niet leeg is maar gevuld met een onzichtbaar veld. Waarom was het zo moeilijk dit deeltje te ontdekken? Wat leren we er nog meer van? Antwoorden op deze en vele andere vragen, komen ruimschoots aan bod.

De spreker voor de avond is dr. Wouter Verkerke. De heer Verkerke is onderzoeker bij Nikhef, het nationaal  instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam en is sinds 2004 verbonden aan het ATLAS experiment, een van de twee experimenten op CERN die dit jaar het Higgs deeltje hebben ontdekt. Zijn fascinatie voor de wereld van elementaire deeltjes richt zich op het onderzoek aan zeldzame exotische deeltjes. Hij is actief betrokken bij de huidige ontdekking van het Higgs boson.

De avond wordt muzikaal omlijst door singer-songwriter Frank Doesburg. Na jaren in allerlei bands door heel Nederland getourd te hebben, heeft hij onlangs zijn eerste cd gelanceerd: Forget about Venus, met eigengemaakte songs, recht uit het hart.

De lezing wordt gehouden in de nieuwe locatie: Theatercafé Scheltema, aan de Marktsteeg 1 te Leiden.

Aanvang artiest: 19.45 uur; aanvang lezing: 20.00 uur; geschatte eindtijd: 21.45 uur.

Meer info op de website van Science cafe Leiden