10-02-2010: PhD defense Edwin Bos 15.45 VU

05 - 02 - 2010


Promotiebericht
Nikhef, 05-02-2010

Deeltjes reconstructie in de LHCb detector

Edwin Bos, promovendus aan het Nikhef, heeft in zijn onderzoek bijgedragen aan de reconstructie van geladen deeltjes in de LHCb-detector.  Hij verdedigt zijn proefschrift vrijdag 10 februari 2010 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deeltjesfysici onderzoeken voor het menselijk oog onzichtbaar kleine deeltjes en hun interacties. Het meest geavanceerde gereedschap hiervoor zijn de LHC-deeltjesversneller te CERN samen met onder andere de LHCb-detector. Deze maken het mogelijk om het verloop van botsingen van deeltjes bij recordenergie in kaart te brengen. Het tot op duizendsten van een millimeter volgen van zulke kleine deeltjes binnenin een 21 meter lange detector, vereist uiterste precisie in het ontwerp, de productie en de installatie van zijn sensoren. Specialistische software combineert sensormetingen om de paden die elektrisch geladen deeltjes door de detector hebben afgelegd met een betere nauwkeurigheid te bepalen dan die van individuele metingen.

Met gesimuleerde metingen bepaalde Edwin Bos de prestaties van de reconstructiesoftware. Hun kwaliteit maakt het mogelijk om het fysicapotentieel van de LHCb-detector te ontsluiten. Dit is van groot belang voor de ontdekking van deeltjes en fysicaprocessen. Ook kan zo de huidige kennis, zoals samengevat in het Standaard Model, getoetst worden. Hiertoe worden de metingen met het model van een pad vergeleken door middel van een wiskundige techniek die geformuleerd is als een tweeweg Kalman filter. Deze houdt rekening met het magnetisch veld in de detector en met meervoudige verstrooiing en energieverlies in het materiaal van de detector.

Edwin Bos: Reconstruction of charged particles in the LHCb experiment
(pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 10 februari 2010, om 15:45 uur in de aula aan de De Boelelaan 1105, Vrije Universiteit Amsterdam.

Promotor: Prof. dr. M.H.M. Merk
Co-Promoter: dr. H.G. Raven
Contact: Edwin Bos