07-09-2009: Kenniswerkers uit de industrie op het Nikhef

07 - 09 - 2009


Amsterdam, 7 september 2009 – In de strijd tegen de economische crisis hebben Bruco en Nikhef de handen ineen geslagen. Samen zijn er twee projecten gedefinieerd, die in één voorstel zijn gevat dat bij SenterNovem is ingediend in de eerste ronde van de regeling “Kenniswerkers”. Deze inmiddels goedgekeurde aanvraag maakt het mogelijk dat twee kenniswerkers van Bruco voor een periode van 18 maanden bij Nikhef zullen werken aan de twee projecten voor innovatieve uitlees strategieën voor hybride pixel-detectoren.

Bruco B.V. te Borne is een design house voor het ontwerp en productiebegeleiding van ASICs. Het nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef te Amsterdam doet onderzoek in de deeltjesfysica, onder andere bij het CERN te Geneve, en houdt zich daarnaast bezig met verschillende projecten om de vergaarde kennis bij het ontwikkelen van detectoren ten goede te brengen van de maatschappij. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat namens de overheid een aantal regelingen aanbiedt op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Project beschrijving ‘Innovatieve uitlees strategieën voor hybride pixel-detectoren’:


Hybride pixel-detectoren, oorspronkelijk ontwikkeld voor experimenten in de Hoge-Energie Fysica, vinden in toenemende mate hun weg naar andere toepassingen, bijvoorbeeld in materiaal analyse met X-ray Diffractie en X-ray fluorescentie, maar ook in biomedische toepassingen en bij farmacologisch onderzoek zoals proteïne structuurbepalingen.
Extreme downscaling in de nano-electronica en driedimensionale stapeling van chips maken het mogelijk om steeds meer informatie te ontlenen aan steeds minder X-ray fotonen, door van ieder foton niet alleen de plaats van inval te bepalen, maar ook zijn golflengte en zijn aankomsttijd. Ook het gevoelig oppervlak en het aantal beelden dat per seconde kan worden geregistreerd, neemt sterk toe.
Door al deze ontwikkelingen explodeert de bandbreedte die nodig is om de nieuwste generatie van hybride pixel detectoren uit te lezen. Binnen dit project ontwikkelen wij enerzijds technieken om via moderne seriële protocollen zoals 10 Gigabit Ethernet, data sneller uit de readout-chip te halen, en anderzijds technieken om de hoeveelheid databits al op de chip te verminderen zonder de inhoud aan te tasten. Hierbij gaat het om On-Chip Sparse-data-Scan en On-Chip Data-Compression. De te ontwikkelen circuits zullen in de vorm van IP-blocks kunnen worden ingezet bij het ontwerp van de komende generaties pixel-readout chips.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Visser van de afdeling Detector R&D.

Lees ook het nieuwsbericht van Bruco.

Over de regeling "Kenniswerkers" kunt u meer lezen in het nieuwsbericht van SenterNovem, of in een artikel van NRCHandelsblad.