05-07-2011: PhD defense Alex Koutsman @ RUN

24 - 06 - 2011


Promotiebericht
Nikhef, 24-06-2011

On the road to Supersymmetry with ATLAS

Alex Koutsman, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 5 juli 2011 aan de Universiteit van Nijmegen.

De aard van donkere materie deeltjes is een van de grote vraagstukken van hedendaagse natuurkunde. In tegenstelling tot zichtbare materie waar de sterren, de aarde en de aardbewoners uit bestaan, straalt donkere materie geen licht uit en gaat op geen enkele manier interactie aan, behalve door zwaartekracht. Uit metingen aan het heelal hebben de sterrenkundigen vastgesteld dat zichtbare materie alleen maar 4% van de energie-dichtheid van het universum bevat, terwijl donkere materie ongeveer 23% voor zijn rekening neemt.

De wisselwerkingen tussen fundamentele deeltjes worden beschreven door het Standaard Model, maar geen enkel deeltje voldoet aan de eisen voor de beschrijving van donkere materie. Supersymmetrie is het meest theoretisch aantrekkelijk uitbreiding van het Standaard Model. Het geeft een geloofwaardige kandidaat deeltje voor donkere materie en lost tegelijkertijd een aantal andere problemen op, die te maken hebben met het Higgs mechanisme.

Alex Koutsman heeft onderzoek gedaan als lid van het ATLAS-experiment, een van de detectoren bij de Large Hadron Collider (LHC) op CERN in Genève. Zijn proefschrift beschrijft een nieuwe methode om Supersymmetrie bij LHC te ontdekken, en tevens ook de eerste resultaten van de botsingen met de LHC.

Alex Koutsman: On the road to Supersymmetry with ATLAS (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 5 juli, om 10.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Promotor: Prof. dr. Nicolo de Groot
Co-Promoter: Dr. Wouter Verkerke

Contact: Alex Koutsman