05-03-2010: European Masterclass Deeltjesfysica 2010

05 - 03 - 2010


Op vrijdag 5 maart 2010 organiseerde Nikhef de jaarlijkse Masterclass Deeltjesfysica voor middelbare scholieren. Meer dan dertig leerlingen van zeventien scholen door het hele land kwamen naar Nikhef om het dagprogramma te volgen.  De Masterclass is een initiatief  van EPPOG op Europees niveau. Dit betekende dat hetzelfde programma werd gevolgd door leerlingen op instituten over de hele wereld, waaronder Tübingen (Duitsland), Barcelona (Spanje) en  Brookhaven (VS).

De ochtend stond in het teken van twee colleges als introductie in de wereld van de deeltjesfysica. ‘s Middags gingen de leerlingen zelf aan de slag. Aan de hand van data uit de LEP-versneller en met behulp van speciale software moesten zij de verschillende soorten deeltjes registreren.

Aan het einde van de middag werden, via een videoverbinding met CERN, de resultaten besproken samen met de andere instituten die dezelfde practicumopdracht hadden gemaakt.
Om de dag af te sluiten was er een quiz over deeltjesfysica. De winnaars van de quiz waren Dennis Barhorst van het Stedelijk Dalton College in Alkmaar en Huaiping Yuan van het Bataafs Lyceum in Hengelo. Zij hadden alle vragen goed!

De presentaties van de Masterclass zijn te vinden op onze website

EPPOG is the European Particle Physics Outreach Group EPPOG. Klik hier voor meer informatie over EPPOG en hier voor meer informatie over de European Masterclasses.