04-02-2010: Higgs documentaire Ned 2 22.50

27 - 01 - 2010


Donderdag 4 februari 2010 om 22.50 – 23.45 uur op Nederland 2 wordt de Higgs documentaire uitgezonden. Hieronder volgt het persbericht:

Higgs, een film van Hannie van de Bergh en Jan van den Berg over de nieuwsgierigheid, passie en verbeeldingskracht van wetenschap.  

Higgs is een documentaire over de zoektocht naar het Higgs-deeltje. Ook wel ‘The God Particle’ genoemd. De ‘missing link’ uit de deeltjesnatuurkunde.

Bij CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, wordt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis voorbereid: de krachtigste deeltjesversneller ooit. Duizenden wetenschappers uit de hele wereld werken er samen om te zoeken naar het Higgs-deeltje; een speld in miljoenen hooibergen.  

Gedurende vier jaar filmden de makers de laatste voorbereidingen voor dit gigantische experiment en creëerden zij een filmische ontdekkingsreis naar het hart van de verbeelding.    

De film volgt professor Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep bij CERN. Hoe hij zijn team voorbereidt op de start van het experiment. En op de wetenschappelijke competitie om als eerste Higgs te vinden. Ondertussen leggen internationale wetenschappers uit wat een Higgs-deeltje eigenlijk is. En vertelt Peter Higgs (zie foto), de Schotse natuurkundige naar wie het deeltje is vernoemd, hoe hij in de zomer van 1964 tot zijn baanbrekende ontdekking kwam.    

Higgs is het filmdebuut van Hannie van den Bergh en Jan van den Berg. De afgelopen vijf jaar creëerden zij theatervoorstellingen en multimedia projecten onder de titel De verbeelding van onzichtbare dimensies; Ontdekkingsreizen naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Avontuurlijke dialogen tussen kunst en wetenschap.

Higgs is een co-productie van Viewpoint Productions, human en Theater Adhoc.