02-02-2012: Colloquium voor technici: Help! Waar is ons heelal gebleven?

02 - 02 - 2012


Nikhef organiseert een colloquium, speciaal voor technici op en rond het Science Park.
 
Spreker: Auke Pieter Colijn (Nikhef)
Plaats: Centrum voor wiskunde en informatica, Science Park 123, Eulerzaal
Tijd: donderdag 2 februari 2012, 14:30 uur
Na afloop borrel op het Nikhef!

De materie die we om ons heen zien maakt maar een klein deel uit van het Heelal. Dat blijkt uit astronomische waarnemingen. Tegenover elke kilo materie die we kennen staan er vijf waarvan we niet weten waaruit ze bestaat. Ze is niet te zien met telescopen, en wordt dan ook Donkere Materie genoemd. Wel oefent het spul zwaartekracht uit: het beïnvloedt zichtbaar de banen van sterren.

De jacht op deze Donkere Materie is al een tijdje aan de gang, tot nog toe zonder succes. In deze presentatie beschrijf ik een experiment dat uitsluitsel moet geven of Donkere Materie echt bestaat of niet. En om wat voor deeltjes het gaat natuurlijk. Dit experiment – Xenon1T – moet over 2 jaar operationeel zijn in het ondergrondse Gran Sasso laboratorium in Italië. De detector bevat 1 ton
cryogene Xenon als sensormateriaal. De technische uitdagingen zijn uniek: Xenon1T is straks de minst radioactieve plek op aarde! Als donkere materie zich laat zien in Xenon1T, dan is de kans groot dat de deeltjes in detail kunnen worden bestudeerd met de Atlas detector op CERN (Geneve). Dit is juist een van de meest radioactieve plaatsen op aarde. Ik wil kort de uitdagingen voor een dergelijke studie de revue laten passeren."

Het colloquium voor technici op en rond het Science Park is een gezamenlijk initiatief van de Mechanische afdelingen van zowel Nikhef als de Faculteit FNWI, UvA.

Meer informatie:

Eric Hennes
Nikhef, Science Park 105, Amsterdam
tel 06-13954133, e-mail