Nikhef en de Universiteit Utrecht zijn geschokt over het bericht dat onze collega dr. André Mischke op 8 november 2018 op 46-jarige leeftijd is overleden. Hoewel André de laatste tijd ernstig ziek was, overrompelde zijn doodsbericht ons toch.

André Mischke (1972) was een bevlogen wetenschapper, sinds 2003 werkzaam in het Instituut voor Subatomaire Fysica aan de UU en bij Nikhef. Hij heeft een belangrijke bijdrage aan onze experimenten in de zware-ionenfysica geleverd. Na een mooie internationale carrière was André tot zijn overlijden Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Utrecht.

André was zeer succesvol in het verwerven van persoonlijke grants – achtereenvolgend de nationale Veni, Vidi en Vici grant (NWO) en ook nog een prestigieuze Starting Grant van het European Research Council. Daardoor was hij in staat zijn eigen onderzoeksgroep en onderzoekslijn binnen het instituut op te richten, waarmee hij het onderzoek naar zware quarks binnen de Nederlands ALICE-groep op de kaart heeft gezet en de zichtbaarheid van het instituut niet alleen binnen Nederland, maar ook in de internationale gemeenschap aanzienlijk heeft vergroot. Hij heeft daarbij een groot aantal promovendi en postdocs begeleid.

Nationaal en internationaal was hij ook in andere functies zeer zichtbaar, onder andere als voorzitter van de Sectie Subatomaire Fysica van de NNV, als lid van de Young Academy of Europe en door presentaties op internationale conferenties. André stond mede aan de basis van een internationaal netwerk van wetenschappelijke samenwerking voor onderzoek in zware quarks.

André Mischke was ook zeer betrokken in het onderwijs, door de begeleiding van master- en bachelorstudenten in het onderzoeksproject, door hoorcolleges over onder meer de structuur der materie, en door lidmaatschap in commissies. Maar ook door zijn actieve bijdragen aan de inhoudelijke discussies in de gemeenschap van docenten uit het departement.

We zijn André dankbaar voor zijn bijdragen en zullen hem missen. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw, zijn dochter en verdere familie.

Prof.dr. Thomas Peitzmann, Universiteit Utrecht / Nikhef

Prof.dr. Raimond Snellings, Universiteit Utrecht / Nikhef

Prof.dr. Stan Bentvelsen, Nikhef