Zaterdag 18 oktober Open dag Science Park!

10 oktober 2008

Op zaterdag 18 oktober stellen alle wetenschappelijke instituten van Science Park Amsterdam hun deuren wagenwijd open voor bezoekers: jonge en volwassen buurtbewoners en andere geinteresseerden zijn tussen 12  en 17 uur van harte welkom om proefjes te doen, demonstraties en lezingen bij te wonen en om wetenschappers het hemd van het lijf te vragen.

Klein-kleiner-kleinst: verborgen bouwstenen van de materie
Op het Nikhef op Kruislaan 409 kun je zelf proeven aan de (astro-)deeltjesfysica. Er zijn minilezingen, demonstraties, proefjes. Kinderen kunnen aan de slag in het pretlab. En natuurlijk alles over de Large Hadron Collider op CERN. Kijk, luister, vraag aan de wetenschappers welk mysterie ze willen ontrafelen. Kom langs en beleef een spannende middag.

Begane grond
* Kijk, straling! Met de nevel- en vonkenkamer
* HiSPARC: scholieren doen wetenschappelijk onderzoek
* Astrodeeltjesfysica
* Large Hadron Collider en de 3 detectoren ALICE, ATLAS, LHCb
* Detectoren, hoe maak je die eigenlijk?
* Korte films (o.a. ATLAS-experiment, Massa Mysterie, Klokhuis-aflevering over CERN)

Begane grond, Nikhef lab
* Wonderlijke proefjes
* Opstellingen en demonstraties van experimenten op CERN
* Mechanische afdeling
* Ontwerpafdeling (o.a. 3D ontwerpen en bouwen)

Eerste verdieping
* Computers & Deeltjesfysica
* Electronica-afdeling

Tweede verdieping
* Pretlab

Derde verdieping
Minilezingen
* 13:00 "Het Mysterie van de verdwenen antimaterie" door Reinier de Adelhart Toorop (Theorie-groep)
* 14:00 "De LHC versneller: feiten, figuren en fictie" door Niels Tuning (B-Fysica-groep)

Flyer Open Dag Science Park Amsterdam geeft het programma per instituut in een notendop (pdf)

Het persbericht:

Beleef de wetenschap op Science Park Amsterdam. Kom naar de jaarlijkse Open Dag!

Zaterdag 18 oktober a.s. heten de wetenschappers van Science Park Amsterdam iedereen hartelijk welkom op de jaarlijkse open dag. Het is dé gelegenheid om zelf een beetje wetenschapper te worden.

Programma
Het thema van de open dag is ‘Kraak de Code’. Dit brede onderwerp loopt als een rode draad door alle activiteiten heen. De meest in het oog springende activiteit is het Science Park debat met als titel ‘Is uw privacy gewaarborgd in Nederland?’ Experts uit het bedrijfsleven, de politiek, de overheid en de wetenschap zullen stelling nemen. Iedereen is van harte uitgenodigd om met hen in discussie te gaan.

Wat is er nog meer te doen? Een kleine greep: ontdek hoe veilig persoonlijke gegevens zijn en laat de chip in uw paspoort onderzoeken, kraak een heuse kluis met behulp van wiskunde, bezoek de nieuwe nationale supercomputer Huygens en leer alles over de deeltjesversneller LHC. Ook voor kinderen is er heel veel te beleven. Zij kunnen bijvoorbeeld hun eigen satelliet of robot bouwen, knutselen in de pretlabs en vissen naar waterbeestjes bij ‘Wat zit er in de sloot?’ En jong en oud vinden elkaar in de wondere wereld van de ExperiTent en het kennisfestival.

Deelnemende instituten en bedrijven
Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF), Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef), SARA Reken- en Netwerkdiensten en Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI)/Universiteit van Amsterdam (UvA).

WANNEER: zaterdag 18 oktober 2008 van 12.00 tot 17.00 uur

WAAR: Science Park Amsterdam, Kruislaan 403-415, Amsterdam

TOEGANG: gratis

BEREIKBAARHEID: Bus 40 van het GVB rijdt elke 15 minuten vanaf de NS-stations Amsterdam Amstel en Muiderpoort naar Science Park Amsterdam. Automobilisten kunnen gratis parkeren op het terrein.

MEER INFORMATIE: www.scienceparkamsterdam.nl/opendag  

De Open Dag van Science Park Amsterdam vindt plaats in het kader van Oktober Kennismaand. Voorheen was dit de WetenWeek.