Vrouwendag: “Voorbeeldig wetenschapper” Samaya Nissanke krijgt diversiteitsprijs

8 maart 2021

Natuurkundige Samaya Nissanke van de Universiteit van Amsterdam en Nikhef ontvangt op 8 maart Internationale Vrouwendag 2021 de prestigieuze Suffrage Award. Zij krijgt het bijbehorende wisseljuweel van haar voorganger, de Groningse onderzoeker Amina Helmi, die haar heeft voorgedragen.

De prijs wordt toegekend voor “voorbeeldige wetenschap, wetenschapscommunicatie en steun voor vrouwen in de natuurwetenschappen.” Het is de tiende keer dat de Suffrage Awards worden toegekend aan vrouwen in de natuurwetenschappen. Aanvankelijk was de prijs voor onderzoeksters in de levenswetenschappen. Sinds vijf jaar is er ook de speciale Suffrage Award voor Techniek en Natuurwetenschappen, die Nissanke nu ontvangt.

In totaal worden twaalf vrouwen bekroond in een live online ceremonie maandag in Londen. De bekroonde onderzoeksters krijgen een speciaal juweel als ereteken, dat ze na een jaar weer aan volgende winnaars doorgeven.

Samaya Nissanke, een Britse van Japans/SriLankaanse ouders, doet al jaren toonaangevend onderzoek naar zwaartekrachtsgolven en is daarnaast zeer actief op het gebied van outreach en van diversiteit in de wetenschap. Ze was lid van het team dat in 2017 de allereerste versmeltingen van zwarte gaten en neutronensterren waarnam met de Virgo en LIGO-detectoren.

Team Nissanke.

Ook is ze voorzitter van het comité voor gelijkheid en inclusie in de Nederlandse astronomie. Haar eigen onderzoeksgroep bij GRAPPA aan de UvA is nadrukkelijk zeer divers. ‘Een fervent en toegewijd pleitbezorger van diversiteit en inclusie in de wetenschap en daar voorbij’, zegt Helmi in haar pleidooi over Nissanke. Astronoom Amina Helmi ontving de prijs in 2019.

De organisatoren van de Suffrage Science Awards benadrukken dat in de exacte wetenschappen nog steeds niet het minimum van 30 procent vrouwen wordt gehaald dat de aanzet voor echte verandering van deze ogenschijnlijke mannenvakken zou geven. Het aandeel vrouwen uit niet-westerse minderheden is nog veel kleiner.