Virgo Award 2023 voor Nikhef-postdoc Yuefan Guo

10 november 2023

Nikhef-postdoc Yuefan Guo van de Universiteit Maastricht heeft een Virgo Award 2023 gewonnen voor haar werk aan de zwaartekrachtsgolfdetector in Pisa en de Einstein Telescope.

Ze deelt de prijs met twee andere jonge Virgo-wetenschappers, Kamiel Janssens van de universiteit van Antwerpen en Alba Romero-Rodriquez (Vrije Universiteit Brussel). De prijs werd woensdag uitgereikt tijdens een Virgo-bijeenkomst in Cascina, Italië.

Virgo is de zwaartekrachtsgolfdetector in Italië vlakbij Pisa, waarbij Nikhef al langdurig betrokken is. In het project, gefinancierd door Frankrijk, Italië en Nederland, werken 840 onderzoekers uit 17 landen samen. Zwaartekrachtsgolven zijn trillingen van de ruimte die ontstaan als compacte objecten als zwarte gaten in het heelal met elkaar botsen. In 2015 werd dat voor het eerst gezien, mede door Virgo.

Woordvoerder Gianluca Gemme noemde jonge onderzoekers de ruggengraat van het wetenschappelijk onderzoek. “Ze brengen nieuwe ideeën, innovatieve methodes en andere perspectieven in de gemeenschap. Dit zijn de toekomstige leiders en mentoren in het veld.”

De Chinese Yuefan Guo is als postdoc verbonden aan de Universiteit Maastricht en Nikhef. Ze concentreert zich op optische simulaties voor Virgo en R&D voor de toekomstige Einstein Telescope. Tijdens haar promotiewerk op Nikhef werkte ze anderhalf jaar op de Virgo site in Pisa, aan de optische karakterisering van de interferometer en optische squeezing van de laserbundel.

In een interview met de Nikhef-magazine DIMENSIES vertelde ze dat zwaartekrachtsgolven haar al sinds haar masteropleiding in Beijing interesseren. “Het is een klein veld waarin je gemakkelijk kunt samenwerken. Zo kwam ik in Australië en Tokyo terecht en nu in Maastricht. Een leuke kleine stad, je fietst zo van de rustige buitenwijken naar het centrum en de universiteit.”