Veni-toekenningen voor vier veelbelovende Nikhef-onderzoekers

16 december 2021

Vier jonge veelbelovende wetenschappers van Nikhef ontvangen een Veni-beurs van wetenschapsorganisatie NWO. Ze ontvangen tot 280 duizend euro om nieuwe onderzoeksideeën verder uit te werken.

In totaal kende NWO in deze ronde 89 Veni-beurzen toe in de domeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMW). Bij Nikhef gaat het om onderzoek naar zwaartekrachtsgolven, nieuwe deeltjes, donkere materie en fase-overgangen in het vroege heelal.

Twee Nikhef-onderzoekers van het LHCb-experiment op CERN krijgen een NWO-beurs. Andrii Usachov, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Nikhef, wil de deels door Nikhef gebouwde detector bij de LHC-versneller gebruiken om te zoeken naar donkere materiedeeltjes, die onzichtbaar zijn in het heelal maar wel zwaartekracht geven. Jacco de Vries, van de Universiteit Maastricht en Nikhef, speurt naar een nieuwe natuurkracht in het verval van B-mesonen, waarvoor het experiment eerder al voorzichtige aanwijzingen vond.

Theoreticus Jorinde van de Vis, nu bij DESY in Hamburg, werkt aan de vraag of de afwezigheid van anti-materie in het huidige heelal het gevolg kan zijn van een fase-overgang in het vroegste heelal. Zij zoekt naar effecten die eventueel via zwaartekrachtsgolven of deeltjesexperimenten te testen zijn.

Anna Green, nu bij de Universiteit van Florida, gaat werken aan technieken om kleine maat storende optische defecten in zwaartekrachtsgolfdetectoren als de toekomstige Einstein Telescope te minimaliseren. Zulke detectoren speuren met lasersystemen en spiegels naar trillingen in ruimte en tijd, afkomstig van botsende zwarte gaten in het heelal.