Tsun Ho Pang wint CAN-proefschriftprijs 2023

21 juni 2023

Op 20 juni ontving Tsun Ho (Peter) Pang de prijs voor het beste recente proefschrift in de astrodeeltjesfysica in Nederland. De prijs werd uitgereikt in Soesterberg tijdens het symposium van de Nederlandse astrodeeltjesfysica-gemeenschap. Deze nieuwe prijs is een initiatief van de Commissie Astrodeeltjesfysica Nederland (CAN). De prijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt om jonge getalenteerde onderzoekers te stimuleren.

Tsun Ho Pang ontvangt de prijs De jury prees het “originele werk van Pang aan het beperken van de toestandsvergelijking van neutronensterren en astrofysische implicaties”. In zijn proefschrift combineert Pang astrofysische multimessenger-meetgegevens met gegevens die afkomstig zijn van versnellerexperimenten. Dit levert nieuwe inzichten op over neutronensterren. Zijn werk verbindt zo het onderzoeksveld van de astrodeeltjesfysica met de zware-ionenfysica. Beide onderzoeksvelden kunnen daar voordeel van hebben.

Pang werkt bij Nikhef en de Universiteit Utrecht. Hij verdedigde zijn proefschrift ‘From spacetime to nucleus: Probing nuclear physics and testing general relativity‘ met succes op 14 december 2022. Hij was ook de gedeelde eerste auteur van de publicatie ‘Constraining neutron-star matter with microscopic and macroscopic collisions‘ in Nature in juni 2022.

Gerelateerd nieuws: