Tristan du Pree benoemd tot hoogleraar deeltjesfysica aan Universiteit Twente

22 december 2022

Nikhef-fysicus Tristan du Pree is per 1 januari 2023 benoemd tot hoogleraar hoge-energiefysica aan de Universiteit Twente in Enschede.

Du Pree (Rotterdam, 1982) is experimenteel fysicus en verbonden aan het ATLAS-experiment bij de LHC-versneller op CERN. Hij onderzoekt ondermeer de eigenschappen van het in 2012 ontdekte higgsdeeltje en de rol ervan in de deeltjeswereld.

Het higgsdeeltje speelt sinds de ontdekking een centrale rol in het hedendaagse deeltjesonderzoek, omdat het de massa van de elementaire deeltjes bepaalt.

Staflid

Du Pree is als onderzoeker met een NWO Vidi-beurs sinds 2017 staflid van Nikhef. Hij studeerde theoretische natuurkunde in Utrecht en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek bij het CMS-experiment op CERN. Hij werkte daarna als postdoc bij de Universiteit Louvain la Neuve en als researchfellow op CERN.

Du Pree geeft al enkele jaren het college “Introductie in de Hoge Energie Fysica” bij Technische Natuurkunde aan de UTwente, een populair keuzevak bij studenten. Op Nikhef werkt hij met studenten en promovendi aan het bestuderen van meetgegevens uit ATLAS.

Versterken

Hij is ook vertegenwoordiger van Nikhef in het overleg over een nieuwe deeltjesversneller op CERN, de zogenoemde FCC. Daarnaast is hij coördinator voor de  verbeteringen aan de muondetectoren van ATLAS.

Du Pree ziet veel vlakken waarop de Universiteit Twente en Nikhef elkaar kunnen versterken. “Ik ga met veel plezier aan de slag als hoogleraar, zowel in onderwijs als onderzoek. Tegelijkertijd gaan we ook werken aan synergieën in de onderzoekslijn van Nikhef en Universiteit Twente, bijvoorbeeld op het vlak van deeltjesdetectoren, koelingstechnieken en supergeleidende magneten voor onze deeltjesfysica-experimenten.”