Ruimte-detector LISA als zwaartekrachtsgolvenmissie van ESA in 2034

28 juni 2017

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft dinsdag 20 juni groen licht gegeven voor de ontwikkeling van drie wetenschappelijke ruimtemissies waar de Nederlandse wetenschap en ruimtevaartsector een belangrijke rol in spelen. Een hiervan is de zwaartekrachtsgolvendetector LISA.

LISA is een ruimte-detector die zwaartekrachtgolven met nog veel grotere golflengtes zal kunnen detecteren dan de golfmetingen op aarde tot dusver. Dit zal na lancering in 2034 een nieuw onontgonnen gebied van zwaartekrachtsgolven zichtbaar maken. Een internationale groep wetenschappers en instituten onder wie uit Nederland Gijs Nelemans (Radboud Universiteit), Elena Maria Rossi (Sterrewacht Leiden), de Nederlandse onderzoeksinstituten SRON, Nikhef, TNO en de onderzoekschool NOVA, hebben begin dit jaar LISA voorgesteld als zwaartekrachtsgolvenmissie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. SRON heeft ESA begin maart namens de Nederlandse instituten in een letter of endorsement laten weten dat zij in principe willen bijdragen aan de ontwikkeling van het ruimte-instrument. SRON en Nikhef werken gezamenlijk aan een fasemeter, die minieme afstandsverandering tussen de satellieten binnen de ruimte-installatie kan vaststellen.

 “Nederland kan een aantrekkelijk centrum worden voor het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven in de toekomst op verschillende bandbreedtes. Bovendien kunnen we onze krachten bundelen en technologie ontwikkelen die zowel op aarde als in de ruimte te gebruiken is.”
– Jo van den Brand over het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven bij Nikhef

Andere projecten waar ESA groen licht voor heeft gegeven zijn de bouwfase voor de PLATO-missie en een bijdrage aan de Japans/Amerikaanse  satelliet XARM (de X-ray Astronomy Recovery Mission). PLATO wordt een telescoop in de ruimte die vanaf 2026 bij duizenden sterren op zoek gaat naar exoplaneten door te speuren naar dipjes in de intensiteit van het sterrenlicht. De XARM-missie compenseert het verlies van de Japanse röntgentelescoop Hitomi. Net als Hitomi zal XARM nauwkeurige röntgenwaarnemingen doen.

Bron: SRON