Renovatie Nikhef-gebouw op Amsterdam Science Park nadert voltooiing

26 oktober 2023

Na een renovatie van tweeënhalf jaar heeft aannemer SPIE het Nikhef-gebouw op Amsterdam Science Park donderdag formeel weer overgedragen aan het NWO-instituut voor subatomaire fysica.

Tijdens een korte bijeenkomst in de nieuwe centrale hal van het gebouw, de zogenoemde Vertex, werden donderdag 26 oktober de handtekeningen onder de overdracht gezet door instituutsmanager bij Nikhef Arjen van Rijn en de projectleider namens SPIE, Arjan Arentse.

De overdracht betekent dat het bouwgebied weer gebruiksruimte is en zonder helm en veiligheidsmiddelen betreden kan worden. Komende week verhuizen de meeste groepen en afdelingen terug naar de kantoorvleugel H. Vleugel N werd vorig jaar al voltooid en weer betrokken.

Het interieur en technische installaties worden de komende weken nog wel verder afgewerkt. In de hal wordt ook een permanente tentoonstelling ingericht over Nikhef en deeltjesfysica.

De renovatie van de Nikhef-gebouwen begon na jaren van voorbereiding in maart 2021. Installaties, functionaliteit en de uitstraling van het instituut zouden worden vernieuwd en verbeterd. Zo is de entree van het instituut verplaats naar de voorzijde aan kant van de Kruislaan, veel zichtbaarder vanaf het ASP-UvA-complex aan de overkant.

De meest markante verandering van de renovatie was de nieuwbouw van een nieuwe centrale hal met ontmoetingsplaatsen en een collegezaal op de plaats van de voormalige binnentuin. De naam Vertex van de ruimte benadrukt het aspect van ontmoeting; in de deeltjesfysica is de vertex de plaats waar deeltjes op elkaar botsen in versnellers en detectoren.

Het ontwerp voor het hernieuwde gebouw is gemaakt door een team van JHK Architecten (ontwerp), Deerns (engineering) en Aronson (constructie).

Instituutsmanager Van Rijn zei opgelucht te zijn over de overdracht. “Het heeft lang geduurd, en nog niet alles is helemaal af, maar het is fantastisch dat we allemaal weer in ons eigen gebouw terug kunnen keren en we het nieuwe Nikhef helemaal in gebruik kunnen nemen.”