Raakvlakken thema in het nieuwste Nikhef-magazine DIMENSIES

25 november 2022

Raakvlakken tussen wetenschappelijke gebieden, tussen instellingen en tussen wetenschap en onderwijs staan centraal in het nieuwste Nikhef-magazine DIMENSIES dat vandaag verschijnt.

“Op raakvlakken ontstaan nieuwe ideeën en inzichten voor beiden zijden”, schrijft Nikhef-directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord in het najaarsnummer van het magazine. Het blad, dat tweemaal per jaar uitkomt, wordt kostenloos verspreid onder relaties van Nikhef en de zes universitaire partners in het land.

Nikhef-DIMENSIES is ook online als bladerbare pdf (zie hieronder) beschikbaar.

Het najaarsnummer 2022 van DIMENSIES heeft een groot verhaal over de Nikhef-groep GRASP aan de Universiteit Utrecht. Daar komen twee wetenschappelijke velden nadrukkelijk samen. Enerzijds werkt de groep aan de interpretatie van zwaartekrachtsgolven, die veel vertellen over zwarte gaten en neutronensterren. Extreme objecten waarvan de natuurkunde overlapt met die van botsende atoomkernen in het ALICE-experiment op CERN.

Een tweede interessant raakvlak komt aan de orde in acht kleine portretten van Nikhef-onderzoekers die ook onderwijs verzorgen aan verschillende universiteiten. Doceren, zeggen ze, kost veel tijd, maar levert ook veel op. “Je zult een onderwerp nooit beter leren begrijpen dan wanneer je er les over geeft”, zegt de voorzitter van de onderzoekschool subatomaire fysica Juan Rojo, als hoogleraar aan de VU zelf een gepassioneerd docent.

In DIMENSIES verder: een interview met de spreekwoordelijke boekhouder van de deeltjesfysica Patrick Koppenburg, een update over het geologisch onderzoek in Limburg voor de Einstein Telescope, en de vorderingen van de renovatie van het Nikhef-gebouw in Amsterdam.

Plus de droom van stafonderzoeker Lydia Brenner over zien wat de ATLAS-detector mogelijk net niet ziet. En research highlights over neutrinotelescoop KM3NeT in de Middellandse zee, een nieuw beeld van het inwendige proton en nieuwe supersnelle elektronica voor detectoren op CERN, gemaakt op Nikhef.

De eerdere nummers van het Nikhef-magazine DIMENSIES zijn online beschikbaar. Losse nummers zijn te bestellen via communications@nikhef.nl.