PhD-student Lex Greeven van Nikhef en de Universiteit van Maastricht heeft de publieksprijs voor de beste poster gewonnen op de jaarlijkse natuurkundeconferentie in Veldhoven. Dit jaar was de conferentie volledig online.
Greeven werkt voor het LHCb-experiment op CERN. Zijn prijswinnende poster belicht een van de recente resultaten van het experiment in Genève, waarin mogelijke afwijkingen van het standaardmodel van de deeltjesfysica worden gevonden. Hij werkte mee aan de analyses van de deeltjesbotsingen waarbij dat te zien is.
Op de conferentie Physics Connects 2022 werd de poster-sessies online in een virtuele omgeving gehouden. Bezoekers bewogen als avatars langs de kamers met digitale posters en konden daar in gesprek gaan met de maker. Voor de publieksprijs konden ze likes geven aan hun drie favoriete posters.
Niet ideaal, zegt Greeven. “Je hebt liever mensen tegenover je die je aan de hand van de poster je verhaal kunt vertellen. Maar kennelijk werkte het nu toch ook wel.”
In de poster “Hints of new physics in rare beauty-hadron decays” leidt Greeven de toeschouwer met kraakheldere tekst langs de opmerkelijke uitkomsten van metingen met de LHCb-detector op CERN. Bij botsingen van protonen uit de LHC-versneller ontstaan heel soms lambda-b-deeltjes die een beauty-quark bevatten.
Deze lambda-deeltjes vallen snel uiteen in een proces dat een paar van een elektron-antielektron geeft, of een paar van een muon-antimuon. Volgens het standaardmodel gebeurt dat even vaak, in de metingen lijkt er een verschil. Greeven werkte met oud-promovendus Mick Mulder van Nikhef en Nikhef-onderzoeker Niels Tuning aan de analyses van het proces.
De poster omvat zo min mogelijk tekst, flink wat afbeeldingen en is onderverdeeld in genummerde gekleurde blokken, die de verschillende onderdelen van het werk geven. “En toch moet een toeschouwer de poster ook zonder toelichting kunnen lezen”, zegt Greeven. De winnende poster is de eerste die hij als PhD-student maakte.
Greeven won met de publieksprijs een klein geldbedrag, dat donderdagmiddag met de groep werd besteed in het Polder-cafe op Amsterdam SciencePark. Hij werkt inmiddels aan twee andere processen in de LHCb-metingen en hoopt over anderhalf jaar te promoveren op zijn werk. “Daarover zeggen we alleen nog even niks op conferenties tot de resultaten door de collaboratie zijn goedgekeurd.”