Oud-promovendus Tino Nyawelo krijgt Salam-prijs voor vluchtelingenwerk

23 februari 2023

Voormalig promovendus Tino Nyawelo bij Nikhef krijgt de prestigieuze Spirit of Salam-prijs 2023 voor zijn werk om vluchtelingen bij de wetenschap te betrekken. Nyawelo vluchtte zelf uit Soedan, promoveerde aan de VU in Amsterdam, en werkt tegenwoordig in Salt Lake City.

De prijs is ingesteld ter nagedachtenis van Nobelprijswinnaar Abdus Salam, die zich sterk maakte voor kansen in de wetenschap voor talent uit achtergestelde gebieden. Salam was de eerste Pakistani en Moslim die een Nobelprijs kreeg.

Tino Nyawelo

Tino Nyawelo studeerde natuurkunde in Khartoem, maar promoveren was daar niet mogelijk. In 1997 ontvluchtte hij Soedan en ging studeren aan Salams International Centre for Theoretical Physics in Triëst, Italië. Hij promoveerde in 2004 aan de VU bij Jan-Willem van Holten van Nikhef. Na een post-doc aanstelling in Triëst, vertrok hij naar Salt Lake City in de VS, waar hij aan de universiteit doceert.

Nyawelo richtte in Utah het REFUGEE-programma op dat zich inspant om getalenteerde vluchtelingen te steunen bij een exacte wetenschappelijke opleiding. De prijs ziet hij als de voltooiing van een cirkelbeweging van zijn eigen vlucht naar hulp aan andere vluchtelingen en hun kinderen.

Nyawelo onderhoudt nog steeds contacten met Nikhef. Hij is nauw betrokken bij het opzetten van een programma voor scholieren om kosmische straling te meten met zelfgebouwde detectoren op het dak van de school.

Dat is een voortzetting van het HiSPARC-project bij Nederlandse scholen. Inmiddels is hiervoor vanuit Nikhef apparatuur naar de VS verscheept.

De Spirit of Salam-prijs is dit jaar aan drie wetenschappers toegekend en wordt in het najaar uitgereikt in Triëst.