Ontdekkingsreiziger in deeltjesland

16-02-2018

Het eerste boek van deeltjesfysicus Ivo van Vulpen is verschenen. De melodie van de natuur is een boek over de spannende wereld van de kleinste bouwstenen van de wereld. Van Vulpen: “Het is een grote ontdekkingsreis.”

Ivo van Vulpen schreef het boek voor iedereen die geen bèta is, maar toch graag meer over natuurkunde wil weten. Zo beschrijft hij wat de ontdekking van het higgsdeeltje, waar zoveel mensen van hebben gehoord, nu eigenlijk betekent. In een interview met podcast Wetenschap.nu noemt Van Vulpen zichzelf een avonturier in de wereld van de fundamentele natuurkunde. “Het is een grote ontdekkingsreis. En ik wil mijn lezers daarin meenemen”, aldus de auteur. Hij vergelijkt de fundamentele natuurkunde met bergbeklimmen. “Als er ergens een berg ligt, dan gáát iemand die berg beklimmen. (…) Er is ook een groepje mensen dat naar kleiner en kleiner en kleiner wil. Daar hoor ik bij.”

Van Vulpen signeert zijn boek ‘De melodie van de natuur’. Foto: Nikhef

New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de boekpresentatie in Museum Boerhaave, op 15 februari 2018. Hij noemt het boek meeslepend en helder. De melodie van de natuur is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen noemt het boek briljant: “Ivo weet een prachtige toon aan te slaan. Zijn voorbeelden zijn creatief en soms hilarisch, maar altijd raak. Ze verhelderen de abstracte concepten uit de deeltjesfysica voor niet-experts.” Bentvelsen hoopt dat alle Nikhefmedewerkers het boek lezen om te zien hoe zij het verhaal over de deeltjesfysica kunnen vertellen aan hun buurman of tijdens een feestje. “Ik heb het ook mijn vrouw aangeraden, zodat ze een helder beeld heeft wat we zo fascinerend vinden bij CERN en in de deeltjesfysica.”

Van Vulpen is als deeltjesfysicus verbonden aan Nikhef en ook werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn onderzoek bij de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN in Genève geeft hij lezingen over fundamentele natuurkunde. De melodie van de natuur is zijn eerste boek.

Meer informatie
De melodie van de natuur, Ivo van Vulpen, Atlas Contact
Interview Wetenschap.nu
Interview BNR Radio (vanaf min. 21:35)