Onderzoek naar zwaartekrachtsgolven en naar neutrino’s & donkere materie ontvangt NWO-financiering

20-12-2018

Twee onderzoeksprogramma’s van Nikhef ontvangen nieuwe financiering van wetenschapsorganisatie NWO.  Zowel het onderzoek naar neutrino’s en donkere materie, als ook het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven zijn opgenomen in de vijf nieuwe Natuurkunde Vrije Programma’s van NWO. Dit is vandaag door NWO bekend gemaakt. NWO kende 1.88 miljoen euro en 2.51 miljoen euro respectievelijk toe aan deze twee onderzoeksvoorstellen om nieuwe promovendi en postdocs aan te trekken.

De Vrije Programma’s van NWO zijn samenwerkingen tussen meerdere universiteiten en instituten en hebben allemaal een looptijd van meer dan 5 jaar.

Nikhef werkt in het programma “The Hidden Universe of Weakly Interacting Particles” samen met partners van vier Nederlandse universiteiten om de eigenschappen van de meest ongrijpbare deeltjes in het heelal, neutrino’s en donkere materie, te onderzoeken.

Paul de Jong en Patrick Decowski (beide Nikhef en UvA), aanvragers voor gecombineerd KM3NeT, XENONnT en theorie voorstel voor the hidden universe of weakly interacting particles: ‘Een superbelangrijke toekenning. Na de investeringen van de laatste jaren in de apparatuur van KM3NeT in de Middellandse Zee en XENON in Italië geeft deze toekenning voor 7 of 8 posities ons de menskracht die nodig is om alle extra gegevens over het donkere universum te analyseren.’

In het programma “Graviational waves: a new road to fundamental physics, astrophysics, and cosmology” gaat Nikhef samen met partners van zeven Nederlandse universiteiten op ontdekkingreis om door observaties van zwaartekrachtsgolven meer te weten te komen over de meest verbazingwekkende objecten in ons Universum, zwarte gaten en neutronensterren.

Hoofdaanvrager Frank Linde (Nikhef): ‘Deze 2,5 miljoen stelt ons in staat om via tien promovendi en postdocs aan verschillende universiteiten een stevige Nederlandse samenwerking te bouwen rond de nieuwe inzichten die zwaartekrachtsgolven ons gaan geven.’

 

Meer informatie:

website NWO

The Hidden Universe of Weakly Interacting Particles
Hoofdaanvrager: prof.dr.ir. P.J. de Jong (UvA)
Betrokken instellingen: UvA, Nikhef, RU, UL, UU

Het onzichtbare heelal – We gaan op zoek naar de eigenschappen van de meest ongrijpbare deeltjes in het heelal, neutrinos en donkere materie, door middel van de experimenten KM3NeT, XENONnT en SHiP, en theoretische modellering.

Gravitational waves: a new road to fundamental physics, astrophysics, and cosmology
Hoofdaanvrager: prof.dr. F.L. Linde (Nikhef)
Betrokken instellingen: Nikhef, UvA, UU, RU, RUG, VU, UM, TUE

Wat is de aard en structuur van sommige van de meest verbazingwekkende objecten, zoals zwarte gaten en neutronensterren in ons Universum en wat kunnen ze ons vertellen? Nu de eerste revolutionaire directe observaties van gravitatiegolven een feit zijn, is het moment daar om aan deze opwindende ontdekkingsreis te beginnen.

Bron: NWO