Onderdelen antimateriedetector AMS-02 aangekomen bij ruimtestation ISS

4 november 2019

Maandagochtend is iets na 10 uur ruimtevaartuig NG-12 aan ruimtestation ISS gekoppeld, met aan boord ondermeer onderdelen voor antimateriedetector AMS-02. De NG-12 was zaterdag door NASA gelanceerd vanaf een basis aan de Amerikaanse oostkust. Het vaartuig werd met een van de robotarmen van ISS uit de ruimte opgepikt.

Het vrachtvoertuig wordt de komende dagen vastgemaakt aan ISS en geopend. Astronauten zullen vermoedelijk half november tijdens een of meer ruimtewandelingen onderdelen van het koelsysteem van de AMS-02 antimateriedetector op een van de armen van het ruimtestation vervangen. Het koelsysteem met kooldioxide is mede door Nikhef ontworpen en gebouwd. Drie van de pompen in het systeem zijn sinds 2011 defect geraakt. Die zullen worden vervangen.

NG-12 ruimtesonde koppelt aan het ruimtestation ISS. Aan boord onderdelen voor de AMS-02.

AMS-02 speurt naar deeltjes antimaterie uit de kosmos. Daarbij wordt een magneetveld gebruikt om deeltjes af te buigen in hun baan. Met de reparatie zal de detector nog jaren kunnen doormeten. Nikhef-fysicus Suzan Basegmez du Pree is betrokken bij de analyses van de metingen van de detector.

In 2014 maakte de AMS-02 groep, geleid door de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sam Ting, bekend dat het instrument relatief veel anti-elektronen (positronen) meet bij hogere energie. Dat is onverwacht en kan volgens Ting te maken hebben met vervallende donkere materie in het heelal. De positronen komen niet uit een specifieke richting, laten de metingen ook zien.

De ruimtewandelingen voor de reparatie van AMS-02 zal weer live op NASAtv te volgen zijn. Datum en tijd worden later bekendgemaakt.