Olga Igonkina-reisbeurs voor jong Russisch talent Anna Danilina

18 mei 2021

De Olga Igonkina-reisbeurs voor jong Russisch talent in de deeltjesfysica gaat dit jaar naar promovendus Anna Danilina van de Moscow State University en het LHCb-experiment op CERN.

Zij ontvangt de prijs om deel te nemen aan de Rencontres de Blois conferentie in oktober in Frankrijk, waar ze haar berekeningen aan het verval van B-mesonen naar vier leptonen zal presenteren. Daaraan werkt ze in Moskou samen met haar supervisor dr. N. Nikitin.

Beeld van de online uitreiking dinsdag, met linksboven winnares Anna Danilina in Moskou.

Dat heeft de Olga Igonkina Foundation bekend gemaakt. De beurs van 2000 euro is met een kleine online-ceremonie dinsdag uitgereikt.

De stichting bestaat ter nagedachtenis aan de Russisch-Nederlandse deeltjesfysicus prof. dr. Olga ‘Olya’ Igonkina, die twee jaar geleden op 45-jarige leeftijd overleed in Amsterdam. Zij was bijzonder hoogleraar in Nijmegen en lid van het ATLAS-experiment op CERN en staflid op Nikhef.

De jury prijst het werk van Danilina bij het LHCb-experiment en ook de gedetailleerde reisplannen die zij indiende. Het is de tweede maal dat de herinneringsreisbeurs wordt toegekend. Vorig jaar won experimenteel fysicus promovendus Viacheslav Matiunin van ITEP in Moskou. Zijn reis, naar een conferentie in Polen, werd toen uitgesteld vanwege de corona-pandemie.

De jury voor de reisbeurs bestaat uit ITEP-hoogleraar prof.dr. Viktor Egorychev, Nikhef-directeur prof.dr. Stan Bentvelsen en dr. Wouter Hulsbergen, weduwnaar van Olga Igonkina en Nikhef-onderzoeker bij het LHCb-experiment.