NWO-beurzen voor twee vernieuwende Nikhef-onderzoekers

4 augustus 2023

Wetenschapsfinancier NWO heeft Veni-beurzen toegekend aan twee natuurkundigen die bij Nikhef aan de slag gaan. Ze kunnen de komende drie jaar hun ideeën over paren zwarte gaten en over nieuwe deeltjes verder uitwerken.

Dat is donderdag bekend gemaakt in Den Haag. In totaal kende NWO in deze ronde een Veni-beurs van maximaal 240 duizend euro toe aan 188 onderzoekers. Veni is onderdeel van het Talentprogramma van NWO dat vernieuwing en nieuwsgierigheid wil stimuleren voor jonge wetenschappers.

Lucas Gráf is theoretisch fysicus, momenteel werkzaam aan de University of California in Berkeley. Hij onderzoekt deeltjesprocessen waarin het aantal leptonen niet gelijk blijft. Leptonen zijn elementaire deeltjes zoals het elektron. In de bestaande deeltjestheorie is het leptongetal behouden.

Theoreticus Gráf gaan onderzoeken hoe zulke processen er in het lab of kosmologische waarnemingen eruit kunnen zien. Zulke signalen zouden betekenen dat het Standaardmodel moet worden aangepast. Graf gaat nauw samenwerken met Jordy de Vries van Nikhef en de UvA.

Antoni Ramos Buades doet onderzoek naar botsende zwarte gaten in het heelal. Die worden bestudeerd via waarnemingen van de zwaartekrachtsgolven die de botsing veroorzaakt. Ramos Buades gaat technieken ontwikkelen waarmee uit zulke ruimtetijdtrillingen informatie wordt gehaald over excentrische banen van de botsende zwarte gaten, die om elkaar heen draaien. Dat is belangrijk om te begrijpen hoe zulke paren zwarte gaten ontstaan.

Ramos Buades, nu nog verbonden aan het Albert Einstein-instituut van Max Planck in Potsdam, werkt samen met Maria Haney van de Gravitational Wave-groep op Nikhef.