Olga Igonkina (1973-2019): Nikhef stelt fellowship in voor vrouwelijke post-docs

19 mei 2020

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef stelt een fellowship in voor een vrouwelijke post-doc onderzoeker, ter nagedachtenis aan wijlen Nikhef-onderzoeker Olga Borisovna Igonkina (1973-2019) die vandaag een jaar geleden overleed.

De aanstelling is voor drie jaar en bestemd voor vrouwelijke onderzoekers met ervaring als post-doc.

De aanstelling is bedoeld om getalenteerde vrouwelijke fysici aan te moedigen bij hun keuze voor een blijvende carrière in de wetenschap. Nikhef is ervan overtuigd dat het als instituut aan kracht wint door meer vrouwen in zijn wetenschappelijke gemeenschap aan te trekken, en te behouden, zeggen de initiatiefnemers.

Olya Igonkina bij het Muctpi2topo-bord op CERN.

De aanstelling stelt kandidaten in staat zich te concentreren op het onderzoek en tegelijk deel uit te maken van de levendige wetenschappelijke omgeving binnen Nikhef. Haar onderzoek moet wel aansluiten bij een van de researchgebieden van Nikhef binnen de subatomaire fysica.

De Russische-Nederlandse deeltjesfysicus prof.dr. Olga ‘Olya’ Igonkina overleed op 19 mei 2019 op 45-jarige leeftijd in Amsterdam. Zij was staflid van Nikhef en als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gold als begeleider en docent als zeer betrokken en enthousiasmerend.

Igonkina maakte deel uit van het ATLAS-experiment op CERN, waar ze ook internationaal een toonaangevende rol speelde in het onderzoek. In 2018 kreeg ze een ATLAS outstanding achievement award voor haar werk een de elektronica van de ATLAS-detector.

Eerder stelde de Olga Igokina Foundation, opgezet door Igonkina’s weduwnaar en deeltjesfysicus dr. Wouter Hulsbergen van Nikhef, in haar nagedachtenis een reisbeurs in voor jonge Russische talenten op het gebied van de deeltjesfysica. Onlangs werd de eerste beurs toegekend aan promovendus Viacheslav Matiunin van ITEP in Moskou.