Nikhef-promovendus Erik Hogenbirk in nieuwe podcast

13 februari 2019

Promovendus Erik Hogenbirk van de Donkere Materie-groep van het Nikhef is de eerste gast in een nieuwe tweewekelijkse wetenschapstalkshow Makkelijk Praten op podcast. Makkelijk Praten is vanaf donderdag te beluisteren via bekende platforms als Spotify, Stitcher en Apple Podcast. Het programma ondervraagt jonge Nederlandse wetenschappers in een ontspannen sfeer over hun onderzoek en hun kijk op het academische leven. Interviewers en initiatiefnemers Sander Denneman en Adriaan ter Braack zeggen het experiment niet te schuwen. ‘Dat ontbreekt in veel media. Als het over wetenschap gaat zien we steeds dezelfde bekende gezichten. Het is letterlijk tijd voor nieuwe geluiden’, zegt Denneman.

Erik Hogenbirk is betrokken bij het XENON1T-experiment diep onder de Apennijnen in Italiƫ, waar onderzoekers van Nikhef en andere instituten donkere materiedeeltjes uit het heelal proberen op te vangen. Zulke deeltjes zouden de materie kunnen vormen die sneldraaiende melkwegstelsels bij elkaar houdt zonder dat die materie zichtbaar is. Hogenbirk promoveert in maart op zijn onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Makkelijk Praten brengt iedere twee weken een nieuwe podcast. Later dit voorjaar zullen ook de jonge theoretica Jorinde van de Vis van Nikhef te gast zijn en neutrinojager Karel Melis. Van de Vis promoveert op modellen van de oerknal, Melis bouwt mee aan de KM3NeT-detector voor spookdeeltjes in de Middellandse zee. Het podcast-initiatief wordt het eerste halfjaar gesteund door de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Wageningen en door het NWO-instituut Nikhef in Amsterdam.