Nikhef-promovendus Brian Moser wint 2022 ATLAS-proefschriftprijs

16 februari 2023

Voormalig Nikhef-promovendus Brian Moser van Nikhef krijgt een prijs van het ATLAS-experiment op CERN voor zijn proefschrift The Beauty and the Boost uit 2022.

De prijs is donderdag 16 februari tijdens de ATLAS collaboration bijeenkomst uitgereikt aan in totaal acht promovendi die in 2022 hun proefschrift schreven over werk voor ATLAS, de grootste deeltjesdetector ter wereld bij de LHC-versneller.

De Duitser Moser (Freiburg 1994) promoveerde vorig jaar maart in Amsterdam op zijn werk aan nieuwe methodes om higgsdeeltjes met veel energie te meten die vervallen naar b-mesonen (deeltjes met een beauty-quark).

Zijn proefschrift voor de Universiteit van Amsterdam werd toen al met een cum laude goedgekeurd. Brian Moser, opgeleid in Freiburg, werkt sindsdien als CERN-fellow in Genève in de data-analyse bij het ATLAS-experiment. Ook werkt hij aan de bouw van nieuwe pixeldetectoren voor de ATLAS-detector. Die zijn later dit decennium nodig als de LHC-versneller overgaat naar nog hogere intensiteit.

Mosers proefschrift kreeg onlangs ook een eervolle vermelding in de Ehrenfest-Affanassewa-prijs van de Dutch Physics Council. Deze prijs wordt in april uitgereikt tijdens de jaarlijkse NWO physics conferentie in Veldhoven in april.