Nikhef-onderzoeker Els Koffeman hoogleraar Instrumentatie in de deeltjesfysica aan de UvA

19 juni 2017

Vanaf 7 juni 2017 draagt Nikhef-onderzoeker Els Koffeman de titel ‘hoogleraar Instrumentatie in de deeltjesfysica’ aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De nieuwe titel past goed bij onze senior Nikheffer. Al eerder werd zij een kopstuk genoemd als het gaat om detectoren in deeltjesversnellers ontwerpen. Als hoogleraar zet zij haar onderzoek voort naar de detectie van elementaire deeltjes. Dit keer zijn de pijlen gericht op neutrino’s. Dit wil zeggen dat zij zich gaat wenden tot het meten van neutrino’s die vanuit het heelal door de aarde bewegen. Bijna nooit hebben deze neutrino’s interactie met atomen op onze aarde, maar een enkele keer ontstaat een reactie en laat het deeltje een lichtspoor achter in het zeewater.

Bij verwant experiment KM3NeT worden lichtgevoelige detectoren op de bodem van de oceaan geïnstalleerd om deze lichtsporen te meten. Met Koffeman als technisch coördinator word hier hard gewerkt richting de gezamenlijke eindstreep; onbekende eigenschappen van neutrino’s in kaart brengen en de oorsprong van neutrino’s bepalen.

Naast deze focus op neutrinodetectie zit  Koffeman niet stil. Ze is ook verantwoordelijk voor het R&D onderzoek naar spectrale Röntgendetectiemethoden voor industriële en medische toepassingen bij het Nikhef. Ze is voorzitter van het Instrumentation Panel van Het European Committee for Future Accelerators  (ECFA). Verder is zij lid van verdienste van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging (NVV), en bestuurslid van de stichting Physica en het Genootschap ter bevordering van de natuur-, genees-en heelkunde (GNGH) aan de UvA.

Bron: UvA Persvoorlichting