Nikhef-fysicus Marcel Merk lid van de Hollandse Maatschappij

5 april 2023

Hoge-energiefysicus Marcel Merk van Nikhef is benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Merk werd onlangs geïnstalleerd. Dat heeft de KHMW bekend gemaakt.

Merk is hoogleraar deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit en Maastricht University en is programmaleider van het LHCb-experiment bij Nikhef. De Hollandsche Maatschappij is een gezelschap in Haarlem dat al sinds 1752 traditioneel een brug slaat tussen wetenschap en maatschappij.

De Maatschappij legt zich van oudsher toe op het verlenen van prijzen voor wetenschappelijke prestaties, en levert daartoe juryleden uit het ledenbestand van 550 hoogleraren. Daarnaast zijn er nog 200 niet-wetenschappelijke leden, de zogenoemde directeuren. Koning Willem Alexander is beschermheer.

Marcel Merk is experimenteel natuurkundige en leidt het LHCb-programma bij Nikhef. LHCb is een van de grote detector-experimenten op CERN. LHCb bestudeert in hoofdzaak eventuele verschillen tussen materie en antimaterie met behulp van de botsende protonen in de LHC-versneller in Genève.

Sinds enkele jaren is hij ook hoogleraar aan de Maastricht University, waar een nieuwe faculteit natuurwetenschappen wordt opgebouwd met een sterke afdeling natuurkunde. In Maastricht is deeltjesfysica een belangrijk thema naast de detectie van zwaartekrachtsgolven.

Maastricht University trad in 2019 toe als zesde universitaire partner van Nikhef. Een jaar later trad de universiteit officieel toe tot LHCb.