Nikhef-experts bij digitale veiligheidsoefening Belastingdienst

13 februari 2023

Computerexperts van Nikhef hebben onlangs deelgenomen aan een oefening om de digitale veiligheid van de Belastingdienst te testen. Daarbij werden zogenoemde DDoS-aanvallen uitgevoerd, die de dienst zouden kunnen lamleggen.

Nikhef maakt deel uit van de Nationale anti-DDoS-coalitie, een bijzondere samenwerking tussen overheden, internetproviders en exchanges, academische instanties, banken en non-profitorganisaties die sinds 2018 bestaat.

Het instituut voor deeltjesonderzoek beschikt over grote rekencapaciteit en veel expertise op het gebied van datanetwerken, en stelt de belangeloos ter beschikking als vorm van maatschappelijke dienstbaarheid.

Een DDOS-aanval is een poging om een digitale infrastructuur plat te leggen, door er zo veel mogelijk dataverkeer naartoe te sturen. Servers kunnen die massale data niet aan en raken tijdelijk buiten gebruik.

Voor een vitale dienst als de Belastingdienst of inlogservice DigiD is dat soort hacks een aanzienlijk gevaar. Bij de recente geavanceerde oefening bleven de meeste systemen goed overeind.

Om de verdediging tegen zulke aanvallen te testen organiseert de Belastingdienst nu en dan zelf een aanval, in samenwerking met de anti-DDoS-coalitie. Daarbij worden ook de nieuwste geavanceerde aanvalstechnieken ingezet.

Bij de recente oefening was een verslaggever van nu.nl aanwezig, die er dit weekend een reportage over publiceerde.