Nikhef en KU Leuven bekrachtigen samenwerking voor Einstein Telescope

17 juli 2018

Kennisinstellingen Nikhef en KU Leuven slaan de handen ineen om een kandidatuur voor de Einstein Telescope in Limburg te verkennen. Op 12 juli ondertekenden KU Leuven-directeur  Koenraad Debackere en Nikhef-directeur Stan Bentvelsen daarover een Memorandum of Understanding. Ook willen ze hun samenwerking op het gebied van research & development in het domein van zwaartekrachtsgolven verbreden en verdiepen. Andere kennisinstellingen en industriële partners worden van harte uitgenodigd om zich bij de samenwerking aan te sluiten.

De Einstein Telescope wordt een ondergronds Europees observatorium voor het waarnemen van zwaartekrachtsgolven. De opstelling zal bestaan uit een driehoek van 10 km lange buizen, en kan naar verwachting een 1000 keer groter volume van het heelal observeren dan de huidige detectoren. Einstein Telescope zal een belangrijke rol spelen in onderzoek naar de vroegste stadia na de Big Bang en vervormingen van de ruimtetijd in de buurt van zwarte gaten. Het observatorium maakt nieuw onderzoek mogelijk, en zou ook een impuls voor de techniek, economie en werkgelegenheid betekenen.

Rond 2021 wordt de locatie van de Europese Einstein Telescope vastgelegd. De Limburgse ondergrond lijkt geschikt door de combinatie van hard gesteente met een zachte dempende toplaag. Hierdoor zijn er weinig trillingen en dus weinig verstoringen van de metingen. Ook zijn er in de omliggende EU regio Maas Rijn veel kennisinstellingen en high-tech bedrijven die bij kunnen dragen aan de Einstein Telescope. De provincie Limburg, het ministerie van OCW, NWO en Nikhef zijn bezig om de haalbaarheid en wenselijkheid van een kandidatuur te onderzoeken. Een groot aantal bedrijven heeft al interesse getoond. Met het Memorandum of Understanding met KU Leuven bouwt Nikhef aan een grotere coalitie van kennisinstellingen en bedrijven die de Einstein Telescope in Limburg willen vestigen.

Ga naar het persbericht van KU Leuven.