Nikhef datacentrum vestigt nieuw wereldsnelheidsrecord

30 juni 2021

Op het rekencentrum van Nikhef in Amsterdam is een nieuw wereldrecord gevestigd in het snel opslaan en uitlezen van computergegevens. Het systeem van de Amerikaanse leverancier Fungible was met 6,55 miljoen bewerkingen per seconde bijna tweemaal zo snel als concurrerende apparatuur.

Dat is bekend gemaakt in Santa Barbara. Bij de experimenten waren ook SURF en Juniper Networks betrokken. Nikhef is geïnteresseerd in supersnelle opslag van veel data uit deeltjesexperimenten met de versnellers op CERN en elders.

“We zijn enthousiast over de ongeëvenaarde snelheden die we hebben weten te bereiken door zoveel mogelijk versnellermogelijkheden in de apparatuur te gebruiken. Hiermee kunnen we het verschil tussen lokale en netwerk opslag minimaliseren.” zegt Jouke Roorda, hogesnelheidssystemen-ingenieur bij Nikhef.

In de proef werd gebruik gemaakt van een Fungible FS 1600 opslagmodule, die helemaal gebaseerd is op flash-geheugens zonder bewegende delen.

“De FS1600 is het begin van een nieuw tijdperk in data-opslag, gebaseerd op hun Data Processing Unit”, zegt IT-architect Tristan Suerink van Nikhef.

Fungible zegt ervan uit te gaan dat de technieken overal in datacentra kunnen worden gebruikt. “Dit zal leiden tot meer data-opslag bij een halvering van de prijs’, aldus Fungible in een persbericht.

Nikhef speurt naar snelle en betaalbare data-verwerking met het oog op een verveelvoudiging van de datastromen uit de experimenten op CERN in Genève als daar na 2026 de intense high-luminosity LHC-versneller in bedrijf komt.