Nederlandse school een van drie winnaars Beamline for Schools wedstrijd

28 juni 2023

Drie teams van middelbare scholieren uit Nederland, Pakistan en de VS winnen de 10e editie van Beamline for Schools

In 2023 heeft de evaluatiecommissie voor de tweede keer in de geschiedenis van de wedstrijd Beamline for Schools drie winnende teams geselecteerd.

Het team “Wire Wizards” van de Augustinianumschool in Eindhoven zal worden ontvangen bij DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron in Hamburg, Duitsland) om hun experiment uit te voeren. Het experiment van het “Wire Wizards” team richt zich op de ontwikkeling van detectoren. De Nederlandse studenten ontwierpen en bouwden een multi-wire proportional chamber (MWPC), een gasdetector die de positie kan meten van een deeltje dat ermee interageert, en ze zijn van plan om deze te karakteriseren met behulp van de elektronenbundel die bij DESY beschikbaar is.

Het team “Myriad Magnets” van de Philips Exeter Academy, in Exeter, Verenigde Staten, en het team “Particular Perspective”, dat bestaat uit leerlingen van het Islamabad College for Boys, de Supernova School in Islamabad, het Cadet College in Hasanabdal, de Siddeeq Public School in Rawalpindi en het Cedar College in Karachi, Pakistan, zullen in september 2023 naar CERN in Genève reizen om de experimenten uit te voeren die zij hebben voorgesteld.

Beamline for Schools (BL4S) is een natuurkundewedstrijd voor middelbare scholieren uit de hele wereld. De deelnemers worden uitgenodigd om een voorstel voor een natuurkundig experiment op te stellen dat kan worden uitgevoerd op de bundellijn van een deeltjesversneller. Een bundellijn is een faciliteit die hoogenergetische fluxen van subatomaire deeltjes levert die kunnen worden gebruikt om experimenten uit te voeren op verschillende gebieden, waaronder fundamentele fysica, materiaalwetenschap en geneeskunde.

Bron: CERN

Lees het persbericht van CERN

Meer informatie: