Minister Adriaansens bezoekt Nikhef en SURF en lanceert testomgeving voor supersnelle netwerktechnologie

30 januari 2023

Op 30 januari heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) Nikhef en SURF bezocht en in Amsterdam de zogenoemde innovatierotonde geopend.

De innovatierotonde is een testomgeving waar SURF en Nikhef kunnen gaan experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën. De testomgeving heeft een internetsnelheid van 800 Gbit/s; meer dan 1000 keer sneller dan de internetaansluiting van een gemiddeld huishouden in Nederland. Met deze innovatierotonde zijn Nederlandse onderzoekers in staat onderzoek te doen naar de volgende generatie netwerktechnologieën.

Volgende stap in netwerktechnologie

Het onderwijs en onderzoek heeft een groeiende behoefte aan bandbreedte op het internet. Onderzoekers willen steeds meer en grotere datasets snel en veilig over de landsgrenzen heen met elkaar delen. De bandbreedte van het netwerk speelt hierin een cruciale rol. Om deze grote hoeveelheden data snel te kunnen verwerken, is de verwachting dat 800Gbit/s hiervoor de standaard kan gaan worden. De innovatierotonde maakt het mogelijk om te experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën, zoals nu nog extreem hoge netwerksnelheden.

Ron Augustus, Chief Innovation Officer van SURF: “Door continue te innoveren op het gebied van netwerktechnologie en dataoverdracht kunnen we samen met Nikhef een volgende stap zetten richting de toekomst van supersnel, duurzaam internet en zorgen we ervoor dat onderzoek en onderwijs in Nederland voorop blijft lopen in wereldwijde ontwikkelingen”.

Wanneer in de toekomst 800Gbit/s de standaard wordt, dan zal deze technologie door SURF geadopteerd worden in het in het reguliere (internationale) netwerk via het knooppunt Netherlight.

NetherLight is hét Europese knooppunt voor internationale lichtpaden waar onderwijs- en onderzoekspartijen over de hele wereld dataverkeer uitwisselen.

Tristan Suerink, IT-Architect Nikhef: We zien 800Gbit/s als een essentiële bouwsteen om de zondvloed aan informatie die we de komende jaren te verwerken gaan krijgen, in goede banen te kunnen leiden. Doormiddel van de Innovatierotonde hebben we de mogelijkheid om goed voorbereid deze datastroom straks op te kunnen vangen en de technieken rondom 800Gbit/s in onze vingers te krijgen. We zijn ook erg verheugd dat we gezamenlijk met SURF dit innovatie-avontuur aan te mogen gaan.

Versterking van Nederland als digitaal knooppunt

Met deze innovatie zetten SURF en Nikhef, samen met de Nederlandse en internationale onderzoeksgemeenschap, de volgende stap op het gebied van netwerktechnologie. De innovatierotonde draagt bij aan de versterking van Nederland als digitaal knooppunt voor onderwijs en onderzoek. Op termijn verwachten we dat andere sectoren, zoals internet exchanges, ook gebruik gaan maken van deze nieuwe technologieën.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Digitalisering biedt veel kansen op vooruitgang, voor mensen en onze economie. Deze testomgeving van SURF en Nikhef voor snelle communicatie versterkt de Nederlandse ambitie om digitaal koploper te blijven. Met dit onderzoek kunnen we onze kennispositie als het gaat om innovatieve digitale infrastructuur verbeteren. Het zou mooi zijn als dit goede resultaten oplevert en leidt tot kansen voor bijvoorbeeld bedrijfsleven en onderwijs.”

Bezoek Nikhef

Voordat de innovatierotonde werd gelanceerd, werd minister Adriaansens verwelkomd op Nikhef door directeur Stan Bentvelsen en instituutsmanager Arjen van Rijn, die met haar spraken over het baanbrekende onderzoek van Nikhef en de state-of-the-art technologie die daarvoor ontwikkeld wordt. In het bijzonder kwam Nikhef’s rol in ICT-ontwikkelingen aan bod. Industry Liaison Officer Jan Visser van Nikhef lichtte de samenwerking van CERN en de Nederlandse industrie inclusief de daaruit voortkomende technologische spin-off’s toe. Als afsluiting van haar bezoek op Nikhef volgde de minister een aantal demonstraties over het toekomstige zwaartekrachtsgolvenobservatorium Einstein Telescope en werd zij rondgeleid door de werkplaats.