Martijn van Calmthout nieuw hoofd communicatie Nikhef

08-06-2018

Wetenschapsjournalist en schrijver Martijn van Calmthout wordt met ingang van 1 september hoofd communicatie van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Met zijn komst versterkt Nikhef zijn bestaande communicatieteam. Van Calmthout wil zich richten op het breder bekend maken van Nikhef’s hoog aangeschreven onderzoek naar de fundamenten van het universum.

Van Calmthout (Eindhoven, 1961) studeerde natuurkunde in Utrecht. Hij was meer dan een kwarteeuw als wetenschapsredacteur verbonden aan de Volkskrant, lange tijd als chef wetenschap van die krant. Hij schreef over de ontwikkelingen in met name de exacte wetenschappen, met veel oog voor de menselijke alledaagse kant van het wetenschapsbedrijf. Daarnaast publiceerde hij een reeks succesvolle populair-wetenschappelijke boeken, maakte voor de NTR radioprogramma’s over wetenschap en is gastheer van het maandelijkse KennisCaf√© in De Balie in Amsterdam.

In zijn nieuwe functie wil Martijn van Calmthout het Nikhef een herkenbaarder en toegankelijker publiek gezicht geven. “Dit onderzoeksgebied wemelt van de spannende vragen en inzichten over de fundamenten van het universum, en loopt vol met intrigerende onderzoekers. Daar zijn volop verhalen over te vertellen en dat gaan we dus ook doen.”

Vanaf het Amsterdam Science Park onderzoekt Nikhef de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. Onderwerpen zijn elementaire deeltjesonderzoek in versnellers zoals bij CERN, maar ook onderzoek naar bijvoorbeeld donkere materie, neutrino’s of zwaartekrachtsgolven. Nikhef speelt een belangrijke rol binnen het Einstein Telescope project, een toekomstig observatorium voor zwaartekrachtgolven dat mogelijk in Zuid-Limburg komt.

Van Calmthout: “Onderzoek naar fundamentele bouwstenen en krachten klinkt abstract en heel ver van de samenleving. Maar het raakt aan de diepste vragen over het bestaan en het universum waarin we leven. Alleen al daarom moet en kan Nikhef middenin de maatschappij staan.”

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen is opgetogen over de komst van Martijn van Calmthout naar het instituut. “Onze passie bij Nikhef is het ontwikkelen van techniek en het verrichten van onderzoek om de grenzen van onze kennis te verleggen. Van Calmthout is de wetenschapsjournalist bij uitstek om de brug te slaan tussen deze abstracte wetenschap en het algemene publiek en ik vind het geweldig dat Martijn ons wetenschappelijk avontuur verder toegankelijk maakt.”

Over Nikhef

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) verricht onderzoek op het gebied van deeltjes- en astrodeeltjesfysica. Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de institutenorganisatie van NWO en vijf universiteiten: de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.