Mara Senghi Soares (Nikhef-VU) gaat LHCb-groep Nikhef leiden

1 november 2023

Vrije Universiteit Amsterdam-onderzoeker Mara Senghi Soares is vanaf 1 november nationaal programmaleider voor het LHCb-experiment bij Nikhef. Ze neemt de positie over van Nikhef-staflid Marcel Merk.

LHCb is een van de vier grote internationale experimenten op CERN bij de LHC-versneller in Genève. Het experiment is gespecialiseerd en toonaangevend in het meten van verschillen tussen antimaterie en materie. Nederland is via Nikhef een belangrijke partner in het onderzoeksproject, zowel in de detectorbouw als in de data-analyse.

Het Nederlandse LHCb-programma is verdeeld over het NWOi-instituut Nikhef en drie universiteiten: VU Amsterdam, Maastricht en Groningen. Mara Senghi Soares gaat de activiteiten van de onderzoeksgroepen coördineren, en Nederland vertegenwoordigen binnen LHCb.

Mara Senghi Soares is van oorsprong Braziliaans. Ze promoveerde in 2001 aan de universiteit van Campinas, benoorden Sao Paulo, en werkte daarna ondermeer in Hamburg (DESY), Toronto (York) en Madrid (CIEMAT).

Sinds 2020 is zij verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Nikhef-staflid. Met ingang van 1 november is ze Universitair Hoofddocent aan de VU.

Senghi Soares was al adjunct-programmaleider bij LHCb. Ze is nu de tweede vrouwelijke programmaleider bij Nikhef. Ze neemt de positie over van LHCb-fysicus Marcel Merk van voorheen de VU en nu de Universiteit Maastricht.

Voormalig LHCb-fysicacoördinator Niels Tuning wordt vanaf zijn standplaats Genève de nieuwe Nikhef adjunct-programmaleider bij LHCb.