Graficus Floris Tilanus voltooit met een kras zijn kunstwerk voor Nikhef

25 maart 2019

De Amsterdamse graficus Floris Tilanus heeft met een stevige kras met een mes langs een stalen lineaal het kunstwerk voltooid dat hij maakte voor de centrale hal van Nikhef in Amsterdam. Tilanus tekende live in de hal wekenlang aan een voorstelling van die hal, alsof die onderdeel is van een van de experimenten van het instituut, KM3NeT in de Middellandse zee. Op de voorstelling zwemmen vissen rond en kruipen schaaldieren over de zandbodem, terwijl hoog boven de toeschouwer een potvis passeert.

KM3NeT is een detector in aanbouw op de bodem van de diepzee bij Toulon. De honderden lijnen met op gezette afstanden detectorbollen inspireerden Tilanus tot een droomachtige voorstelling. De echte detector moet lichtflitsen opvangen die in het zeewater ontstaan als spookachtige deeltjes uit de kosmos, neutrino’s, op een watermolecuul botsen. Tilanus bootste dat proces in een laatste handeling na, door met een mes een kras door de tekening te zetten.

Floris Tilanus is beeldend kunstenaar en illustrator en werkt ondermeer voor weekblad De Groene Amsterdammer. Hij tekent geregeld projecten op groot formaat in de publieke ruimte. Tilanus  illustreerde diverse boeken, waaronder de Fabels van Lafontaine voor uitgeverij de Bezige Bij. Marco Kraan van Nikhef maakte een time-lapsefilm van de tekenaar in de twee weken dat hij temidden van de Nikhef-wetenschappers en technici aan de prent werkte.

De voltooide prent Captain Ahab and the Particles verschijnt binnenkort op groot formaat in het nieuwe magazine NikhefDIMENSIES.