Job de Kleuver wordt secretaris-generaal APPEC

6 december 2016

APPEC heeft een ambitieuze roadmap gedefinieerd die begin 2017 zal verschijnen. Onderdeel daarvan is de ambitie om een volgende generatie grote onderzoeksfaciliteiten voor onderzoek op het snelgroeiende grensvlak van de natuurkunde en sterrenkunde te realiseren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om experimenten om neutrino-eigenschappen te bepalen (zoals KM3NeT), gammastralen telescopen (CTA), detectoren voor directe detectie van gravitatiegolven en faciliteiten voor onderzoek naar donkere materie en donkere energie. De betrokken onderzoeksorganisaties willen via APPEC de verschillende activiteiten op het vlak van Astrodeeltjesfysica coördineren en hun onderlinge samenwerking versterken.

De secretaris-generaal coördineert het uitvoerend orgaan van APPEC en is verantwoordelijk voor het efficiënt managen van het consortium, voor de financiën en voor de uitvoering van de besluiten van de General Assembly. Naast de nieuwe secretaris-generaal is per 1 januari ook een nieuwe voorzitter van APPEC benoemd. De Italiaan prof. Antonio Masiero, vice-president INFN en verbonden aan de Universiteit van Padua, volgt Frank Linde (Nikhef/UvA) op.

Job de Kleuver werkt sinds 1989 bij FOM en is daar momenteel programmamanager Internationalisering en grote faciliteiten. Dat zal hij blijven doen naast zijn nieuwe nevenfunctie van secretaris-generaal bij APPEC. De Kleuver is verheugd over zijn benoeming. “Astrodeeltjesfysica is een geweldig spannend veld van onderzoek met neutrino’s, zwaartekrachtsgolven, hoog energetische kosmische straling en andere veelbelovende onderwerpen. Door als Europese landen samen op te trekken en steviger af te stemmen moet het mogelijk zijn nieuwe grote researchprojecten tot stand te brengen en prachtige wetenschap te bedrijven. Daaraan de komende jaren te mogen bijdragen geeft mij veel energie“, zegt hij. “Bovendien geeft deze functie mij de gelegenheid om Europese beleidsvorming nog beter te leren kennen en contacten met zusterorganisaties te versterken. Die kennis zal FOM en NWO ook in breder perspectief ten goede komen.”

Meer informatie
Website APPEC
APPEC op Twitter: @astroparticle

Bron: FOM