ERC Advanced Grant voor Hörandel

12-04-2018

Astrofysicus Jörg Hörandel (Nikhef, Radboud Universiteit) ontvangt een ERC Advanced Grant van 3,5 miljoen euro. Horändel onderzoekt de eigenschappen en oorsprong van kosmische straling.

Jörg Hörandel gaat met het geld van zijn ERC Advanced Grant, samen met zijn collega’s, zestienhonderd nieuwe detectoren installeren bij het Pierre Auger Observatorium in Argentinië om kosmische straling te meten. Hörandel: ‘Op een oppervlakte van 3000 vierkante kilometer, zo groot als Zeeland.’ Deze detectoren zijn gebaseerd op nieuwe radio-techniek en kunnen de kosmische straling nauwkeuriger meten dan ooit.

Kosmische straling kent hele hoge energie, duizend keer hoger dan we hier op aarde kennen. Wanneer kosmische straling op onze atmosfeer botst, zorgt dat voor een zogenaamde ‘cosmic shower’ waardoor de deeltjes op aarde terecht komen. Met de detectoren bij het observatorium kunnen de astrofysici meten wat voor eigenschappen deze deeltjes hebben.

Jörg Hörandel aan het werk bij Pierre Auger

Horändel en zijn collega’s willen onder andere weten uit wat voor atomen de kosmische straling bestaat. Met theoretische modellen kunnen ze vervolgens terugrekenen naar het ontstaan van de deeltjes. Horändel: ‘Wat wij willen weten, is waar in het heelal de kosmische straling enorme energie krijgt, bijvoorbeeld in de buurt van zwarte gaten. En wat gebeurt er op hun reis naar aarde?’

Bron: RU

Meer informatie
Lijst honoreringen