Eigen website voor het Einstein Telescope-project

21 februari 2019

Sinds vandaag biedt de website einsteintelescope.nl antwoorden op publieke vragen over het voornemen om in de grensregio Zuid-Limburg een observatorium voor zwaartekrachtsgolven te bouwen. Op de site zijn achtergronden over het high-tech project te vinden en nieuws over de voorbereidingen voor een mogelijk Nederlands aanbod om de internationale Einstein Telescope te realiseren.

De Nederlandstalige publiekssite vertelt in begrijpelijke woorden alles over de wetenschap van zwaartekrachtsgolven, trillingen die ontstaan als in het heelal zwarte gaten of sterren op elkaar botsen. De site laat zien hoe zulke trillingen goed op te vangen zijn met een ondergronds meetinstrument van tien bij tien kilometer. De bodem van de grensregio rond Zuid-Limburg (Euregio Maas-Rijn) lijkt daarvoor bij uitstek geschikt.

Daarnaast laat de website ook zien welke kansen een dergelijk project voor de Euregio zal bieden. Bezoekers zullen in de nieuwssectie de ontwikkelingen rond de Nederlandse inzet op de voet kunnen volgen.

De website einsteintelescope.nl is een initiatief van het regieteam Einstein Telescope waarin de Provincie Zuid-Limburg en het Nikhef zitting hebben. Bij het project zijn inmiddels ook Duitse en Belgische instellingen betrokken. Op termijn zal de site daarom ook in het Duits en Frans en Engels beschikbaar komen.