Drie Vidi laureaten bij Nikhef

7 augustus 2008

Ruth Britto – Symmetrie in quantumfysica
 
Symmetrie in quantumtheorie bepaalt in botsingen van energierijke protonen de productie van verschillende deeltjes. Dit theoretisch onderzoek streeft ernaar de oorsprong van deze symmetrie te verklaren. Het resultaat zijn betere voorspellingen van botsingsprocessen, die kunnen leiden tot het ontdekken van nieuwe deeltjes.

Aart Heijboer – Neutrino’s: boodschappers uit het heelal 
 
Om de meest energetische objecten in het heelal te bestuderen, gebruiken astrofysici sinds kort een nieuw boodschapper-deeltje: het neutrino. Een enorme detector op de bodem van Middellandse zee wordt momenteel gebouwd om deze neutrino’s waar te nemen. Om de signalen van die detector optimaal te gebruiken zijn nieuwe methodes nodig, die in dit onderzoek ontwikkeld worden. 

 Andre Mischke – Beschrijving van een nieuwe toestand van fundamentele materie: het quark-gluonplasma


 Dit onderzoeksproject richt zich op het bestuderen van de dynamische eigenschappen van het quark-gluonplasma, een tijdelijke toestand van fundamentele materie die ontstaat wanneer hoog energetische atoomkernen op elkaar botsen. In de kosmologie gaat men er van uit dat het jonge, evoluerende heelal ongeveer 10 microseconden na de Oerknal ook uit zulk plasma bestond. Het onderzoek wordt uitgevoerd met de ‘Large Hadron Collider’ deeltjesversneller bij CERN die dit jaar in bedrijf gaat, bij het ALICE experiment. Uitvoerige metingen van correlaties tussen zware quarks maakt het mogelijk de diffusie coëfficiënt en de energiedissipatie van het gecreëerde plasma te bepalen. 

De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. Zij wordt toegekend doorde Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek(NWO).